Şi-a vândut afacerea către Vodafone. Acum atacă Bucureştiul cu 100 de magazine de proximitate

Gabriel Cristian Sandu, rădăuţeanul care a dezvoltat reţeaua GSM Proton, pe care a vândut-o ulterior către Vodafone, a intrat de un an în comerţul cu amănuntul. Vrea să deschidă în următorii ani 100 de magazine LaDoiPaşi.
Alina Stanciu - Dum, 14 iul. 2013, 21:05
Şi-a vândut afacerea către Vodafone. Acum atacă Bucureştiul cu 100 de magazine de proximitate

A umplut ţara cu magazine de telefoane şi accesorii Proton şi a fost vânzătorul în prima tranzacţie importantă din retail GSM. Gabriel Cristian Sandu (39 de ani) este acum antreprenorul cu cel mai mare număr de magazine de proximitate LaDoiPaşi (6), iar planurile sale sunt extrem de ambiţioase. Peste cinci ani va avea 100, toate în Bucureşti. „Pe 27 iulie anul trecut am deschis primul magazin. Acum avem şase, iar până la finalul acestui an vom inaugura încă patru. Am pornit la drum cu ideea de a avea 100 de magazine în cinci ani”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gabriel Cristian Sandu, proprietarul For Family Băneasa SRL, firma care operează sub umbrela LaDoiPaşi cele mai multe magazine de proximitate. Antreprenorul a investit până acum în magazinele sale în jur de 200.000 de euro, majoritatea unităţilor fiind în sectorul 1 al Capitalei.

Sursa foto: zf.ro

Un magazin vecin din China

Pentru Sandu, absolvent de „Finanţe-Bănci” la Iaşi şi posesor al unui MBA în Marea Britanie, ideea investiţiei într-un magazin de proximitate a venit în urma multelor călătorii prin lume. Iar magazinele lui „LaDoiPaşi” sunt inspirate de cele din China. „În toată lumea magazinele de proximitate aparţin unor lanţuri. România este singura ţara unde aceste magazine nu aparţin unor lanţuri. Eu am călătorit foarte mult în America, China, în toată lumea şi am mulţi prieteni străini care nu înţeleg cum poate rezista o formă de comerţ nestructurată, pentru că ai nevoie de o logistică foarte puternică şi nu ai cum cu un magazin sau două”, a explicat Sandu, care şi-a gândit magazinele în stil oriental. „Am locuit în China lângă un magazin Family Market şi acolo am remarcat că un magazin de 40 de mp poate acoperi toate nevoile unei familii. De asemenea, arhitectura magazinelor noastre cu autoservire, sale service şi casa de marcat în mijloc este inspirat de acolo”, explică patronul.

Cum să nu te baţi cu hipermarketul pentru a avea profit

După cum povesteşte Sandu, să operezi un mic lanţ de magazine de proximitate cu gândul de a face un mare business din asta e ca o jonglerie. Mişcările sunt însă foarte atent calculate pentru că trebuie să te uiţi la concurenţă, la marfă, la preţ şi , în primul rând, la client. În magazinbele LaDoiPaşi operate de Sandu, spre exemplu, marfa de pe rafturi depinde de oamenii care trăiesc în proximitate. „Potrivit studiilor de specialitate, o familie obişnuită are nevoie de 400 de produse. La noi, pe aproximativ 60 de mp, există 1500 – 2.000 de produse astfel încât să putem satisface orice nevoie de bază a unei familii. 40% dintre produse diferă de la magazin la magazin”, a mai declarat Sandu. În ceea ce priveşte modul de aprovizionare, acesta susţine că de la Metro preia în jur de 20% din marfă, iar pentru restul colaborează cu diverşi furnizori sau direct cu producători. „Lactate, spre exemplu, cumpărăm direct de la producător, din cauza termenului scurt de valabilitate”, mai spune managerul For Family. 

Preţuri mai mari, dar cumperi în 3 minute

În ceea ce priveşte politica de preţuri, Sandu susţine că „menirea unui magazin de proximitate este de a învinge hipermarketurile la capitolul accesabilitate, în contextul în care business-ul rămâne viabil”. ” Noi avem costuri de operare foarte mari aşa că şi preţurile sunt mai mari ca la hipermarketuri. Noi câştigăm la accesibilitate. Tot sistemul nostru de vânzare este proiectat astfel încât orice client să-şi acopere toate necesităţile de consum în 3 minute”, a mai declarat Gabriel Cristian Sandu. El se fereşte să deschidă în proximitatea Mega-Image, spre exemplu, retailer internaţional cu expansiune agresivă pe segmentul magazinelor de proximitate. „Acest oraş este suficient de mare ca să nu găseşti zone neacoperite de Mega Image, care intră în zone cu un flux foarte mare de oameni şi vizibilitate. Noi încercăm să închiriem spaţiile din apropierea unor puncte cu trafic intens”, a mai explicat managerul.

Break-even la mai puţin de un an

Potrivit patronului Gabriel Sandu, în fiecare dintre magazinele LaDoiPaşi operate de el intră zilnic, în medie, în jur de 500 de persoane. Un trafic destul de bun pentru a-şi recupera investiţia în primele magazine în mai puţin de un an de la inaugurare. „În luna mai am ajuns la break-even pentru primele patru magazine deschise. În iunie am mai inaugurat două, astfel că am trecut din nou pe minus, dar cele patru unităţi se menţin profitabile”, a mai spus Sandu.

Manager de 99 de magazine

Lanţul de magazine LaDoi Paşi este al doilea business important pentru Sandu, rădăuţeanul care a lucrat la patron mai puţin de doi ani în toată viaţa lui. În 1999, la doar 25 de ani, acesta a deschis în oraşul natal Rădăuţi primul magazin de telefoane şi accesorii GSM, Proton. A pornit cu 14 milioane de lei vechi, din care jumătate i-a cheltuit pentru acte, iar 9 ani mai târziu avea deja o reţea de 99 de magazine-partenere Orange- pe care le-a vândut Vodafone. „Înainte de a deschide primul magazin Proton am lucrat timp de un an pentru o firmă din Rădăuţi. Patronul era o persoană fără studii, iar la un moment dat am avut o divergenţă de opinii. Mi-a spus să plec în concediu pentru că se descurcă şi fără cei cu studii. Aşa că am plecat în vacanţă, dar nu m-am mai întors niciodată la acea firmă, pentru că mi-am deschis primul magazin. Am făcut asta pentru că am vrut să demonstrez că pot” îşi aminteşte Sandu.

Prima investiţie în afara business-ului: un suc ieftin

Fostul patron al magazinelor Proton susţíne că i-a fost foarte greu la început, fiind o perioadă de criză ca şi acum. De abia după trei luni antreprenorul a reuşit să scoată din magazinul său un profit suficient ca să-şi cumpere un suc. „Era criză, consum mic, concurenţă mare, eu am pornit cu bani puţini. Ajunsesem să nu consum aproape nimic pentru mine. Locuiam cu părinţii şi mâncam doar cartofi pentru că doar atât produceam din firma mea. A durat trei luni până ce firma a produs suficient ca să îmi cumpăr un suc. Aceasta a fost prim mea investiţie în afara firmei în perioada aceea”, povesteşte Sandu.

Lanţ de peste 600 de magazine

Programul LaDoiPaşi a retailerului german Metro a fost lansat oficial în martie 2012, la acea dată existând deja 80 de magazine funcţionale, urmare a unui proiect pilot ce s-a dovedit de succes. Din datele Metro, în momentul de faţă lanţul de magazine LaDoiPaşi numără peste 600 de unităţi. „Rețeaua LaDoiPași numără în acest moment peste 600 de magazine deschise pe întreg teritoriul României, iar alte 65 de magazine dorim sa fie deschise în următoarea perioadă. Cele mai dezvoltate zone din rețeaua LaDoiPași sunt Brașov (cu 41 de magazine), Constanța și București cu 42 de magazine, urmate de Bacău, Bihor, Dolj, Galați și Prahova”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Metro. 

Se creează lanţuri de LaDoiPaşi

 Potrivit oficialilor Metro, există mai mulţi antreprenori locali care au inaugurat deja mai multe magazine de proximitate LaDoiPaşi. „Sunt 27 de antreprenori care au deschise două sau mai multe magazine LaDoiPași, fapt care nu poate decât să ne bucure. Sunt și antreprenori care au deja 6 magazine funcționale și își doresc să-și lărgească aria de business, fiind în căutare de noi spații”, au mai declarat oficialii companiei.

Ce presupune parteneriatul LaDoiPaşi 

Programul LaDoiPaşi este un model mai puţin obişnuit de franciză prin care se permite proprietarilor de magazine să-şi păstreze independenţa financiară şi operaţională, pe durata întregii colaborări. În schimbul unor taxe, Metro Cash & Carry  România oferă cursuri de instruire, consultanţă privind alcătuirea sortimentaţiei şi monitorizare profesională a preţurilor, adaptată la sectorul respectiv. Clienţii beneficiază, de asemenea, şi de asistenţă pentru marketing. 

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...