La Fântâna a fost preluată de Cristian Amza şi suedezii de la Oresa

Economica.net
15 04. 2016
la_fantana_93262900_14954800

La Fântâna este lider pe piaţa soluţiilor de vânzare şi livrare a apei pentru consumatori și companii în Sud-Estul Europei și al doilea mare furnizor de astfel de servicii din Europa Centrală și de Est. În 2015, grupul La Fântâna a înregistrat venituri consolidate de peste 42 milioane euro și a furnizat servicii pentru peste 50.000 de clienți. Grupul condus de Cristian Amza a stabilit practic reperele pentru piețele de servicii de aprovizionare cu apă din România și Serbia și oferă în prezent servicii integrate cu acoperire națională pe ambele piețe, acoperind întregul lanț, de la captarea apei la facilități de producție/îmbuteliere, și mai departe, la distribuția de apă și cafea prin rețeaua proprie și logistică pentru livrarea la locația clientului.

“La Fântâna a crescut considerabil în ultimii 17 ani alături de Innova Capital și Oresa. Am împărtășit aceeași viziune într-o echipă care a funcționat foarte bine. Le mulțumesc investitorilor care cred în La Fântâna și echipei de management pe care o conduc. Personal, mă bucur foarte mult să mă alătur din nou Oresa în calitate de partener. Mergem mai departe împreună, cu obiectivul de a consolida creșterea și performanța La Fântâna și de a dezvolta în continuare un furnizor de servicii care contează pentru clienți, angajați, acționari și industrie”, a declarat Cristian Amza, CEO și fondator al grupului La Fântâna.

“Este o oportunitate extraordinară să fim din nou alături de Cristian Amza și să investim în La Fântâna. Am fost alături de companie de la început și am luat parte la dezvoltarea ei în primii șapte ani. Am fost atât de impresionați de evoluția acesteia și am urmărit-o atât de îndeaproape încât s-ar putea spune că nu am plecat niciodată, ci doar am luat o scurtă pauză. La Fântâna a devenit un jucător mai mare și mai puternic pe segmentul «watercooler» și a dezvoltat cu succes noua linie de business de aprovizionare cu cafea, un segment unde considerăm că există oportunități interesante. Ambiția noastră este de a continua să creștem afacerea și de a demonstra că investitorul potrivit și un antreprenor extraordinar pot face echipă pentru a construi afaceri remarcabile”, a spus Cornel Marian, Managing Director Oresa.

“Suntem foarte mulțumiți de ce am reușit să realizăm împreună cu managementul La Fântâna pe perioada cât am fost acționari. De la intrarea în acționariat în 2007, compania și-a majorat profitul EBITDA de aproape patru ori și și-a creat o poziție puternică în piață pe segmente noi, precum distribuția de cafea pentru birouri și purificatoare POU. Suntem încrezători că aceste performanțe vor fi continuate de echipa de management și în noua structură a acționariatului”, a adăugat Sebastian Teter, Managing Director Innova Capital.

Oresa a fost asistată în această tranzacție de societatea de avocatură DAVID și BAIAS, afiliată PWC. Innova a fost sprijinită de Clifford Chance Badea, iar Cristian Amza de POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII.

La Fantana este cel mai important furnizor de servicii de îmbuteliere și aprovizionare cu apă pentru birouri din Romania și Serbia. Compania aprovizionează o rețea de peste 100 000 de dozatoare cu apă îmbuteliată și sisteme de filtrare a apei la robinet cu purificatoare (POU) din ambele țări. Compania deține o cotă de piață estimată la 70% în România și peste 50% în Serbia. Din 2014, La Fântâna este de asemenea cel mai important distribuitor de cafea pentru birouri în România, având 10 000 de distribuitoare instalate.

Oresa este o afacere de familie constând într-un fond de investiții de origine suedeză, cu o abordare activă, antreprenorială a proprietarilor. Piața de bază pentru ORESA este România, unde fondul a investit peste 100 milioane euro din anul 1997. Strategia de investiții a ORESA este să dezvolte, împreună cu antreprenori puternici și echipe de management solide, companii care să devină lideri de piață pe segmente precum servicii pentru afaceri, servicii financiare, materiale de construcții, FMCG, precum și retail și distribuție. Portofoliul actual al companiei include cinci firme care sunt lideri de piață pe segmentele lor: Fabryo-Atlas Paints, Somaco, RTC, Romanian Business Consult și Kiwi Finance.

Innova Capital este un important fond de investiţii de capital privat din Europa Centrală care investeşte în firme mijlocii. De la lansarea sa în anul 1994, Innova Capital a investit până acum peste 650 milioane euro în 45 de companii din 10 ţări din regiune. În anul 2010, Innova Capital a câştigat distincţia Fondul ECE al Anului, acordată de revista Unquote pentru cel de-al cincilea fond al său, Innova/5.