La finalul lui mai, firmele ar putea fi obligate să depună o nouă declarație la Registrul Comerțului. Revine declarația de beneficiar real

În jurul datei de 31 mai, atunci când expiră termenul pentru depunerea la Ministerul Finanțelor a situațiilor financiare pentru anul 2020, companiile din România ar putea fi obligate să depună la Registrul Comerțului o nouă declarație, cea privind beneficiarul real. Un proiect de lege care o reglementează este pe masa Președintelui spre promulgare.
Alina Stanciu - mar, 06 apr. 2021, 11:12
La finalul lui mai, firmele ar putea fi obligate să depună o nouă declarație la Registrul Comerțului. Revine declarația de beneficiar real

Obligația companiilor de a depune la Registrul Comerțului o declarație privind beneficiarul real redevine în actualitate, după ce Comisia Europeană a trimis o atenționare României, iar deputații au inserat, fără să realizeze consecințele, un amendament într-un proiect de lege prin care se dorea modificarea legislației privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Este vorba despre Proiect de Lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2020 privind modificarea şi completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului aflat acum spre promulgare.

Acesta introduce declarația anuală privind beneficiarii reali ai firmelor și elimină scutirea de depunere pentru persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice, potrivit Avocatnet.ro.

Documentul va fi aplicabil numai după ce este promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial și dacă, ulterior, nu se va publica în Monitor vreun ONG care să o modifice, după cum a sugerat ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Altfel, firmele, inclusiv cele care au printre asociați doar persoane fizice,  vor trebui să depună, în jurul datei de 31 mai, la ONRC, o declarație privind beneficiarul real.

Prin proiectul adoptat în data de 31 martie,  declarația privind beneficiarii reali va trebui depusă la înregistrarea unei firme la Registrul Comerțului; anual, în 15 zile de la aprobarea situațiilor fianciare pentru anul precedent; de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.

„Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăților. Sunt exceptate de la obligația depunerii declarației (…), regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat”, scrie în propunerea de act normativ votată în Parlament.

Istoria unei declarații care a speriat antreprenorii

În data de 21 iulie 2019 intra în vigoare Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care se introducea în România obligația de declarare a beneficiarilor reali atât la înființarea firmelor, cât și anual și ori de câte ori apar modificări privind beneficiarii reali. Termenul până la care ageții economici trebuiau să se conformeze era cel târziu 1 noiembrie 2020, însă, urmare a pandemiei, acest termen s-a tot amânat.

În plus, în data de de 9 iulie 2020, intra în vigoare Legea 108/2020, cea care a eliminat obligația de a depune anual declarația privind beneficiarii reali și care a scutit complet de depunerea declarației persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice. Acest lucru s-a petrecut practic înainte să se împlinească primele termene-limită de raportare a beneficiarilor reali. Astfel, până acum, agenții economici au scăpat practic de obligația depunerii acestei declarații.

Ce riști dacă nu depui declarația privind beneficiarul real al firmelor

Potrivit Legii 129/2019, dacă administratorul societății nu a depus declarația în termenul legal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţilor sale teritoriale sau Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin agenţi constatatori proprii pot constata că ai săvârșit o contravenție și te pot sancţiona cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Mai mult, dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale reprezentantul legal al societății tot nu a  depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii . Aceasta cu mențiunea că  dizolvarea poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond.

Beneficiarul real este practic acea persoană care beneficiază, într-un final, de pe urma activității unei firme.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: 560 de milioane de lei, alocaţi autorităţilor locale pentru cheltuieli cu servicii sociale
Ciolacu: 560 de milioane de lei, alocaţi autorităţilor locale pentru cheltuieli cu servicii sociale
O sumă de 560 de milioane de lei va fi alocată consiliilor judeţene şi consiliilor locale din Bucureşti pentru asigurarea finanţării cheltuielilor cu serviciile sociale, a anunţat, miercuri,......
Wizz Air reia zborurile de la Cluj-Napoca spre Viena, Abu Dhabi și Lyon
Wizz Air reia zborurile de la Cluj-Napoca spre Viena, Abu Dhabi și Lyon
Wizz Air reia zborurile directe de la Cluj-Napoca spre Viena, Abu Dhabi și Lyon, a anunțat aeroportul internațional Avram ...
Scholz: Atacul Iranului asupra Israelului riscă „să dea foc” întregului Orient Mijlociu
Scholz: Atacul Iranului asupra Israelului riscă „să dea foc” întregului Orient Mijlociu
Atacul Iranului asupra Israelului riscă "să dea foc" întregului Orient Mijlociu, a declarat miercuri cancelarul german ...
Ciolacu: Alocăm 2 miliarde de lei pentru PNDL şi Anghel Saligny. Peste 5,2 miliarde pentru autostrăzi
Ciolacu: Alocăm 2 miliarde de lei pentru PNDL şi Anghel Saligny. Peste 5,2 miliarde pentru autostrăzi
Guvernul va aloca aproape 2 miliarde de lei pentru proiectele din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi Programul ...