La început de an, Franţa renunţă la controversata „supertaxă” pe venituri mari
Începând din luna februarie, companiile din Franţa nu vor mai fi nevoite să plătească „supertaxa”, care a reprezentat una dintre principalele promisiuni ale preşedintelui Francois Hollande în campania electorală din 2012.
Guvernul Hollande a introdus taxa ca măsură anti-criză, încercând să forţeze astfel “bogaţii” să scoată economia şi finanţele publice dintr-o situaţie ingrată – frânarea creşterii economice, evoluţia nefavorabilă a şomajului şi scăderea cererii interne şi externe exercitând presiuni asupra veniturilor la buget în contextual majorării cheltuielilor sociale.
Taxa a fost criticată încă de la început de voci influente din Franţa, de la marii industriaşi şi oameni de afaceri până la oameni de fotbal. Fotbaliştii au ameninţat cu greva, iar şefii cluburilor şi Liga au avertizat că nu vor mai putea atrage jucători talentaţi în Franţa.
Mediul de afaceri se temea că investitorii vor fi astfel alungaţi. Bernard Arnault, cel mai bogat francez, care controlează grupul Luis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), şi-a mutat domiciliul în Belgia pentru a scăpa de “supertaxă”.
Unul dintre cele mai mediatizate scandaluri declanţate de taxa de 75% a fost plecarea actorului Gerard Depardieu în Rusia, unde a obţinut imediat cetăţenie.
Se estimează că, în urma adoptării taxei pe veniturile mari, francezii şi companiile din Franţa au transferat active de peste 7 miliarde de euro în Belgia.