La începutul anului viitor, vor fi 2.000 MW instalați la prosumatori – estimări ANRE

11 09. 2023
fotovoltaice casa

“În momentul de față, a apărut un nou jucător în piață, prosumatorul, care deși produce pentru consumul său, a început să facă o afacere din asta – dacă am 12 kW consum, instalez 60 kW. Se produce, dar nu se mai consumă acasă”, a spus Andronache, care, înainte de a fi vicepreședintele ANRE, a fost director general la Transelectrica.

El a spus că, la finalul lunii iunie, în România erau 77.600 de prosumatori, cu o capacitate totală instalată de 973 MW și a estimat, că, inclusiv ca urmare a derulării programului Administrației Fondului de Mediu, “la finalul anului sau începutul anului viitor, este posibil să ajungem la 2.000 MW”.

“Dacă ne uitam la țările din jur, în Ungaria sau Polonia, au existat probleme în a menține frecvența rețelei. Deja la nivelul ANRE trebuie să ne gânduim cu facem ca prosumatorul să producă și să injecteze în sistem, dat să găsim și o formulă ca în planul de investiții (al operatorilor de distribuție n.red.) un anumit procent din investiții să meargă în dezoltarea rețelelor” a spus oficialul ANRE.

În opinia lui Andronche, creșterea numărului de prosumatori șl a capacității instașate este unul dintre motivele scăderii consumului de energie electrică al țării, asigurat din rețele.

Programul de iarnă pentru următorul sezon rece, 2023-2024, care acoperă perioada noiembrie-martie, vorbește deja despre creșterea capcității instalate în centralele prosumatorilor, și chiar dacă producția estimată este mică, ea este luată în calcul de Dispeceratul Energetic Național (DEN) la elaborarea prognozelor.

“La data de 31 mai 2023, puterea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor era de 867 MW. Pe fondul interesului crescut manifestat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a programelor derulate de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru iarna 2023 – 2024 s-a estimat punerea în funcțiune a unor capacități având o putere instalată de cca. 1.500 MW în astfel de instalații de producere a energiei electrice. Pentru producția aferentă acestora, care se scade din consumul estimat la nivel național, pe perioada de iarnă s-a considerat un grad de încărcare similar cu al centralelor electrice fotovoltaice pentru care există sisteme de măsură”, se arată în Programul de iarnă publicat sub formă de draft de Ministerul Energiei.