La nivel global, doar unul din cinci tineri doreşte să preia afacerea familiei

Doar unul din cinci tineri ai căror părinţi au o afacere de familie este deschis la posibilitatea de a prelua afacerea familiei, reiese din studiul 'Coming home or breaking free?', realizat de compania EY şi Universitatea St. Gallen.
Economica.net - lun, 12 oct. 2015, 13:21
La nivel global, doar unul din cinci tineri doreşte să preia afacerea familiei

Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, din totalul tinerilor care doresc să preia afacerea familiei, doar 3,5% intenţionează să se ocupe de afacere imediat după terminarea studiilor, dorinţa de preluare crescând uşor la cinci ani după absolvire, când 4,9% dintre respondenţi afirmă că intenţionează să se implice în afacere.

‘Conform răspunsurilor înregistrate în cadrul ^Barometrului EY al afacerilor de familie din România^, 69 la sută dintre liderii care conduc afaceri de familie în România, cu vânzări de peste un milion de euro, consideră că tinerii membri ai familiei trebuie să lucreze între 3-5 ani în afara businessului, înainte de a se alătura acestuia. Acest rezultat indică, pe de o parte, dorinţa antreprenorilor ca următoarea generaţie să acumuleze experienţă relevantă în afara business-ului de familie înainte de a se dedica acestuia, dar poate fi şi o confirmare a interesului scăzut al tinerilor de a succede la conducerea afacerii de familie imediat după finalizarea studiilor’, a declarat Alexandru Lupea, Partener şi Strategic Growth Markets Leader, EY România.

Conform studiului, tinerii se văd – imediat după absolvire – mai degrabă lucrând în cadrul unei firme medii sau mari. Astfel, 23% dintre respondenţi îşi doresc să lucreze într-o firmă cu peste 250 de angajaţi, 20% planifică să se angajeze într-o afacere de dimensiuni medii, în timp ce 17% intenţionează să lucreze într-o firmă mică.

‘La cinci ani de la terminarea studiilor, procentul celor care îşi doresc să creeze propria afacere creşte de la 7 la 35%, ceea ce indică faptul că nu lipsa spiritului antreprenorial este cea care împiedică tânăra generaţie să se alăture afacerii părinţilor. Respondenţii din Mexic, Belgia şi Slovenia îşi doresc cel mai mult să se alăture afacerii familiei la cinci ani de la încheierea studiilor, în vreme ce respondenţii din Statele Unite, Israel şi Danemarca îşi doresc cel mai puţin să calce pe urmele părinţilor lor’, se arată în studiu.

În ceea ce priveşte situaţia pe sexe, tinerele sunt mai puţin dispuse să preia afacerea părinţilor, faţă de tineri: 5,73% dintre respondenţii bărbaţi doresc să preia afacerea de familie la cinci ani de la absolvire, în timp ce doar 4,34% dintre femei doresc acest lucru – reprezentând un procent cu aproape 25% mai mic. Această diferenţă între preferinţe predomină indiferent de studiile urmate, de la economie şi drept la medicină şi ştiinţe sociale.

Totodată, generaţia tânără îşi doreşte să preia firme cu performanţe ridicate.

‘Procentul celor care intenţionează să devină succesori la 5 ani de la absolvire atinge 5,2% în cazul firmelor cu 2-5 angajaţi şi 16,3% pentru afacerile de familie cu peste 100 de angajaţi, în timp ce intenţia de succesiune atinge cel mai înalt nivel în cazul respondenţilor care provin din familii cu firme foarte performante din punct de vedere al profitului realizat, al vânzărilor şi gradului de inovaţie’, se precizează în studiu.

Peste 750 de universităţi din 34 de ţări au fost implicate în derularea studiului ‘Coming home or breaking free?’, completându-se în total peste 109.000 chestionare.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 650 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu intrăm în Schengen
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu ...
Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD şi candidat al partidului în alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, la Ploieşti, că anul acesta România va intra în spaţiul Schengen şi cu......
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poşta Română şi-a înnoit flota cu 20 de motoscutere electrice, acestea înlocuind vechea flotă de mopede, achiziţionată ...
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. Profitul net a depășit 302 milioane de lei
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. ...
Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2024 a înregistrat un rezultat EBITDA în valoare de ...
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezintă un profit net de 27,4 milioane de lei ...