La noi cresc salariile bugetarilor, în Bulgaria scad taxele

11 03. 2012
flag_pins_romania_bulgaria_34319500

Ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov, a declarat că nivelul taxei pe valoare adăugată, TVA, ar putea fi coborât în acest an, nivelul reducerii depinzând de datele din execuţia bugetară pe primele trei-patru luni ale anului. Decizia privind reducerea TVA, care acum este de 20% în Bulgaria, şi amploarea acesteia vor fi anunţate cel mai probabil în luna mai.

De la începutul anului, încasările bugetare sunt cu 200 de milioane de leva (un euro=1,95 leva) mai mari decât prognozele.

Djankov şi-ar dori o scădere a TVA în două etape: întâi de la 20% la 19%, şi apoi de la 19% la 18%.”Fiecare punct procentual al TVA înseamnă încasări bugetare de 700 de milioane de leva, aşa că un nivel de 19% înseamnă 700 de milioane mai puţin în trezorerie. Cererea creşte încet, aşa că ne aşteptăm la un plus de 150-200 de milioane de euro. Vorbim deci despre circa 500 de milioane de leva care nu vor mai veni la buget, dar acest lucru va aduce beneficii pentru toţi consumatorii” a explicat Djankov sâmbătă, citat de Novinite.

Dacă vineri, ministrul de Finanţe de la Bucureşti, Bogdan Drăgoi, lăsase să se înţeleagă că scăderea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale, idee enunţată în trecut chiar de premierul Ungureanu, este în discuţie, azi preşedintele Băsescu a dat de înţeles că nu se va lua o decizie în acest sens, în curând. „Nici eu nu am exclus discuţia de reducerea CAS, ştiu că este o presiune foarte puternică a mediului de afaceri, eu spun că este îndreptăţită, dar spun că nu este momentul pentru aşa ceva. Ar însemna mărirea deficitului de pensii.Măsura care mie mi s-a părut rezonabilă a fost reîntregirea salariilor, care nu afectează încasările din CAS” a spus preşedintele.

Şeful statului a solicitat o creştere cu 15% a salariilor bugetarilor, de la 1 iunie, într-o singură tranşă, spunând că datele macro de acum îi permit Guvernului să reîntregească salariile personalului bugetar, tăiate cu 25% în 2010.

Impactul unei scăderi cu cinci puncte a CAS asupra bugetului României ar fi fost de circa 2,3 miliarde de lei, adică îm jur de 500 de milioane de euro, în acest an, dacă măsura s-ar fi luat în iunie. Comparatic, tot din calculele ministrului de Finanţe, revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior reducerii cu 25%, ar costa aproape la fel, adică două miliarde de lei.