Surse din piaţa asigurărilor ne-au declarat că aşa-numitul proiect de lege al IDD (directiva distribuţiei în asigurări) a plecat de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi aşteaptă acum aprobări de la Ministerul Justiţiei, al Economiei şi cel al Finanţelor, minister care are şi rol de iniţiator al proiectului legislativ. De altfel, este de aşteptat ca, în scurt timp, pe site-ul Ministerului Finanţelor să apară proiectul de lege discutat de conducerea ASF cu reprezentanţii pieţei şi ai consumatorilor. După această etapă va fi necesar acordul de principiu al Guvernului, iar apoi va intra în dezbatere de urgenţă în cele două camere ale parlamentului. Potrivit directivei europene, legea IDD trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial până sâmbătă 23 februarie 2018.
Conform proiectului de lege, un produs de asigurare emis de o societate de asigurări va fi vândut ca şi până acum – prin angajaţii proprii şi prin intermediari. Noutatea apare de la acest nivel: intermediari în asigurări erau până acum doar brokerii de asigurare. După intrarea în vigoare a legii vor exista două categorii de intermediari: principali şi secundari.
La intermediari principali intră brokerii din asigurări, ca şi până acum, dar intră pe piaţă o categorie nouă: băncile comerciale. Acestea vor putea vinde toate tipurile de asigurări, ceea ce va majora substanţial canalele de distribuţie şi va creşte competiţia în piaţă. Băncile vor trebui totuşi să se autorizeze la ASF pentru a putea vinde şi CASCO şi RCA şi Unit Linked. La rândul lor, brokerii de asigurări vor putea vinde credite sau alte produse specifice bancare, după obţinerea avizelor de la autorităţile competente.
Intermediarii secundari vor fi agenţii (de asigurări, pregătiţi de ASF dar fără să fie angajaţi ai asigurătorilor) şi auxiliarii secundari. În această categorie vor intra agenţiile de turism, IFN-urile, dealerii auto şi firmele de închiriere de maşini. Intemediarii auxiliari nu vor avea nevoie de autorizarea sau avizarea ASF dacă asigurarea vândută de aceste categorii este complementară bunului oferit de un furnizor sau serviciului oferit de un prestator. Mai exact, agenţia de turism poate vinde asigurare de călătorie şi asigurare medicală fără avizul ASF dacă poliţa este emisă pe o o perioadă de sub trei luni, iar valoarea primei plătite nu depăşeşte 200 de euro. La fel, în cazul unui dealer auto, de exemplu, vânzarea de poliţe CASCO sau RCA va fi posibilă fără avizarea ASF dacă valoarea poliţei emise pe un an de zile nu depăşeşte 600 de euro.
Legea ar trebui să intre în vigoare în februarie 2018, după ce va fi votată în parlament şi promulgată de preşedinte. Implementarea sa efectivă ar trebui finalizată în termen de un an de la data intrării în vigoare. Aşa cum spun unii jucători din piaţă, IDD va revoluţiona sistemul de distribuţie al asigurărilor, putând conduce la o creştere a pieţei asigurărilor.