Trump şi Kim Jong Un îşi dau mâna. „Vom soluţiona o mare problemă” şi „o mare dilemă”, anunţă preşedintele SUA

După ce i-a exasperat pe liderii marilor democraţii ale lumii la reuniunea G7 de vineri şi sâmbătă, preşedintele american Donald Trump s-a  întâlnit, azi, în Singapore, cu dictatorul nord-corean Kim Jong Un, moştenitorul regimului susţinut de China. Trump vrea să facă pace în Peninsula Coreea.
Economica.net - lun, 11 iun. 2018, 20:54
Trump şi Kim Jong Un îşi dau mâna.

Update – Donald Trump evocă un ‘mare progres’ în discuţia cu Kim Jong Un, anunţă semnarea unui document

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că summitul istoric pe care l-a avut cu liderul nord-coreean Kim Jong Un a permis să fie înregistrat un ‘mare progres’, informează AFP.

‘A fost într-adevăr o întrevedere fantastică’ care s-a derulat ‘mai bine decât şi-ar fi putut imagina cineva’, a declarat preşedintele SUA pentru presă la finalul dineului de lucru pe care l-a avut cu liderul nord-coreean. ‘Acum vom merge să semnăm’, a adăugat Donald Trump, fără a preciza despre ce fel de tip de document este vorba.

Cei doi lideri au avut anterior o întâlnire în tete-a-tete, precedată de o strângere de mâini istorică. Prevăzând un succes extraordinar al summitului cu liderul Coreei de Nord, Trump a spus că este o ‘onoare’ să se întâlnească faţă în faţă cu Kim şi că va avea o ‘relaţie grozavă’ cu liderul RPDC.

 

 

Summit-ul istoric va începe chiar cu o întâlnire privată între cei doi lideri. Trump va afla dacă dorinţa lui Kim de a-şi scoate ţara de sub incidenţa sancţiunilor care îi sugrumă economia este mai puternică decât teama că regimul va fi mazilit dacă renunţă la programul prin care încearcă (sau a reuşit?) să obţină bomba nucleară.

Obiectivul declarat al reuniunii este denuclearizarea Peninsulei Coreene, dar cele două administraţii nu s-au înţeles, până la această oră, ce ar presupune acest scop nobil.

Preşedintele SUA vrea dezmembrarea completă, transparentă şi ireversibilă a programului nuclear al regimului de la Phenian. Coreea de Nord vrea garanţii privind securitatea regimului – inclusiv un tratat de pace care ar pune capăt oficial răbzoiului din Coreea – şi retragerea sistemului american de apărare anti-rachetă care protejează aliaţii cheie din Pacific, Coreea de Sud şi Japonia. Au trecut 65 de ani de la armistiţiul care a pus capăt ostilităţilor din Peninsula Coreea.

Trump a declarat, sâmbătă, că va şti „din primul minut” al întâlnirii dacă Kim chiar este dispus să renunţe la armele nucleare.

Summit-ul de la Singapore ar urma să înceapă cu o strângere de mână şi o şedinţă foto între cei doi lideri, urmată de întâlnirea între patru ochi – dacă nu punem la socoteală şi translatorii.

Ulterior, li se vor alătura, de partea americană, secretarul de Stat Mike Pompeo şi consilierul de securitate naţională John Bolton, formula urmând să fie completată, probabil, de oameni de încredere ai lui Kim. Trump şi staful său au ajuns duminică în Singapore şi s-a întânit, luni, cu gazda summit-ului, premierul Republicii Singapore, Lee Hsien Loong.

În zilele premergătoare summit-ului, Trump s-a arătat încrezător mai degrabă în atitudinea sa decât în pregătirea minuţioasă a negocierilor. „Nu cred că trebuie să mă pregătesc foarte mult. Totul se rezumă la atitudine, la voinţa de a face lucrurile să meargă”.

Casa Albă speră că liderul nord-coreean va fi motivat să ajungă la un acord de presiunea sancţiunilor economice, de perspectiva unei potenţiale acţiuni militare şi de sprijinul financiar şi integrarea în comunitatea internaţională care ar însoţi pacea în Peninsula Coreeană. În schimb, partea americană aşteaptă de la Kim prezentarea unor paşi concreţi privind renunţarea la programul nuclear.

„Kim Jong Un vrea să facă ceva măreţ pentru poporul său. Este o şansă unică şi cred că totul va merge bine”, a declarat Trump sâmbătă, la Charlevoix, în Canada, după summit-ul G7.

Ajuns la putere în 2011 după moartea tatălui său, Kim a respins apelurile Washingtonului şi ale comunităţii internaţionale de a renunţa la armele nucleare în schimbul ajutoarelor financiare şi a propus un program etapizat de denuclearizare. Declaraţiile sale publice şi informaţiile prezentate de televiziunile nord-coreene sugerează că liderul de la Phenian vrea să scape de sancţiunile care izolează statul comunist, dar că nu va renunţa la programul nuclear fără garanţii că regimul nu va fi înlăturat.

Dictatorul nord-coreean a ajuns, de asemenea, duminică la Singapore şi s-a întâlnit la rândul său cu premierul Lee, cel de-al treilea lider străin cu care s-a văzut faţă în faţă în şapte ani. De asemenea, se crede că Singapore reprezintă cea mai îndepărtată călătorie a lui Kim de la preluarea puterii.

Agenţia de presă de stat din Coreea de Nord, KCNA, a scris luni că Kim speră să stabilească, la Singapore, noi relaţii cu SUA, pe baza denuclearizării şi negocierii unui mecanism durabil de pace în Peninsulă. Agenţia a anunţat şi şase oficiali care îl vor însoţi pe Kim la Singapore, printre care se numără şi Kim Yong Chol, consilierul nord-coreean de politică externă care l-a vizitat pe 1 iunie pe Trump în Biroul Oval.

Prima întâlnire dintre un preşedinte american şi un lider nord-coreean încununează o relaţie a extremelor. După alegerile din 2016, fostul preşedinte Barack Obama i-ar fi spus lui Trump că Coreea de Nord reprezintă principala ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA, avertisment pe care noul preşedinte pare să-l fi luat în serios.

Te-ar mai putea interesa și
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez Axa SA, o tranzacţie care va crea una dintre cele mai mari companii europene......
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...