La toamnă, gazele se scumpesc cu 5%. Cine protejează populaţia

Economica.net
14 08. 2012
gaze__gaz__foc_60892300_35032200

În primul rând, arată cu degetul către precedentul.

„Corecţia preţului la gaz s-a văzut că este o inabilitate a acestui guvern care a acceptat această creştere. Un acord semnat de guvernele precedente cu Fondul, de etapizare a creşterilor, nu a fost respectat. El ne-a fost pus în faţă, că sucesivele acorduri nu au rezolvat această problemă. Din acest motiv creşte la toamnă preţul gazelor pentru populaţie cu 5%, care trebuia sa crească gradual, cu 1%, 2%. Acest lucru nu a fost asumat de guvernele trecute. Această tema a fost adusă în faţa noastră de către fond şi aceasta a devenit o condiţie pentru noi”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, la România TV.

Fostul ministeru de Finanţe din cabinetul Boc Gheorghe Ialomiţianu critică, în schimb, uşurinţa cu care actualul guvern a acceptat majorarea preţului la gaze.

„Primul acord cu fondul a fost realizat cu succes. Dacă Voinea îşi aduce aminte, am spus că nu vom fi de acord cu creşterea preţului la gaz, decât cu condiţia unor ajutoare pentru persoanele vulnerabile sau când trece criza. Cetăţenii au plătit o factură mai mică pentru gaz şi energie. Am negociat aceste lucruri foarte bine. Ponta a acceptat foarte repede creşterea preţului la energie cu 5%”, a replicat Ialomiţianu.

Voinea spune că veniturile persoanelor vulnerabile nu vor mai fi impozitate iar veniturile extraordinare ale companiilor din energie vor fi impozitate suplimentar.

„Dacă fostul guvern vroia să protejeze cetăţeanul, nu semna acel document. Cetăţeanul cu venituri reduse poate fi protejat în mai multe moduri. Unul, prin neimpozitarea veniturilor. Am negociat cu FMI să introducă o taxă extraordinară pe veniturile acestor companii, pentru ca banii obţinuţi prin aceste creşteri de preţ să se întoarcă la populaţia vulnerabilă”, a adăugat Voinea.