Guvernul a decis miercuri să ‘reia într-un mod stabil şi ordonat construcţia’ de noi centrale, potrivit unui comunicat postat pe site-ul său. Cabinetul de miniştri a adăugat însă că, ‘în cadrul acestui plan pe perioada 2011-2015, doar un număr mic de proiecte privind construcţia de noi centrale nucleare va fi aprobat după consultări ample’, în timp ce ‘proiecte de centrale în interiorul ţării nu vor fi aprobate’ în această perioadă.
Potrivit presei chineze, trei proiecte de centrale în provinciile Hunan, Jiangxi (sud) şi Hubei (centru), care au fost deja aprobate de guvern în 2008 şi a căror construcţie a început, vor fi suspendate cel puţin trei ani.
Guvernul a precizat între altele că toate reactoarele noi ‘trebuie să fie conforme cu standardele de siguranţă de ultimă generaţie’ ale reactoarelor EPR ale companiei franceze Areva sau AP1000 ale companiei americane Westinghouse.
Deşi China este ţara care construieşte cele mai multe centrale nucleare, atomul nu reprezintă în prezent decât puţin peste 1% din ‘sursele sale de energie’, pe primul loc aflându-se cărbunele (70%), urmat de energia hidroelectrică (15%).
În total, 15 reactoare care produc energie electrică funcţionează în prezent în China, toate situate în zona de coastă în patru localităţi, Qinshan (provincia Zhejiang, est), Tianwan (Jiangsu, est), Daya Bay şi Ling’ao (Guangdong, sud). Un reactor experimental se află de asemenea la Beijing.
În plus, 27 de reactoare sunt în prezent în construcţie în regiunile de coastă, potrivit Asociaţiei Nucleare Mondiale.