La un pas de război – Trump a renunţat la un atac asupra Iranului după ce aprobase o ofensivă militară ca răspuns la doborârea dronei americane

Preşedintele SUA, Donald Trump, aprobase ieri un atac împotriva Iranului după ce o dronă americană a fost doborâtă de armata iraniană. Ulterior, Trump a renunţat la declanşarea unei ofensive militare împotriva Teheranului după lungi negocieri cu oficialii din armata Statelor Unite, politicieni, diplomaţi şi alţi înalţi oficiali, relatează New York Times.
Economica.net - vin, 21 iun. 2019, 05:32
La un pas de război - Trump a renunţat la un atac asupra Iranului după ce aprobase o ofensivă militară ca răspuns la doborârea dronei americane

Atacul militar ar fi trebuit să înceapă în noaptea trecută (dimineaţa zilei de vineri, înainte de răsărit) pentru a minimiza riscurile de a exista multe victime, au declarat surse din administraţia americană pentru presa din SUA.

Trump aprobase atacuri asupra mai multor obiective iraniene, precum radare sau baterii de rachete, au indicat oficiali pentru presa americană.

Operaţiunea, preconizată a avea loc înainte de ora locală 19:00, joi, (02:00 GMT, vineri), era deja în curs: avioanele se aflau în aer, iar navele pe poziţie, atunci când acţiunea a fost suspendată înainte de lansarea vreunei rachete, au precizat aceiaşi oficiali.

Sursele citate au spus că nu cunosc motivele suspendării operaţiunii – dacă aceasta s-a datorat unei schimbări de opinie a lui Trump sau a avut la bază raţiuni logistice – şi nici nu au putut indica dacă atacurile au fost anulate sau amânate.

Trump a mai autorizat două atacuri asemănătoare în 2017 şi 2018 asupra unor obiective militare ale regimului lui Bashar al Assad în Siria.

La primele ore ale zilei de joi, Iranul a doborât o dronă a armatei americane care, potrivit Teheranului, intrase în spaţiul său aerian pentru misiuni de supraveghere, însă, conform Pentagonului, aparatul se afla deasupra apelor internaţionale într-o misiune de recunoaştere.

Doborârea dronei a crescut la maxim tensiunile dintre SUA şi Iran, o relaţie care s-a deteriorat după ce Trump a decis retragerea ţării sale din acordul nuclear cu Iranul şi puterile europene, măsură dublată de reintroducerea sancţiunilor contra Republicii Islamice.

După ce a aflat de doborârea dronei, Trump a postat pe Twitter un mesaj pe un ton ameninţător: „Iranul a făcut o mare greşeală!”.

Totuşi, câteva ore mai târziu, Trump a redus importanţa evenimentului şi a evocat posibilitatea unei erori umane, spunând că-i vine greu să creadă că a fost ceva intenţionat.

Iranul avertizează SUA să nu mai repete „greşeala” cu drona

Iranul a declarat că Statele Unite au făcut o „greşeală” trimiţând o dronă de supraveghere în spaţiul său aerian şi a avertizat Washingtonul să nu o mai repete, informează vineri DPA.

„Sperăm că duşmanii noştri nu vor face din nou astfel de greşeli”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, într-un interviu pentru postul naţional IRIB.

„Am informat ONU şi am depus un protest acolo împotriva acestei încălcări clare şi provocatoare din partea Statelor Unite”, a adăugat el.

Pentru a veni în sprijinul afirmaţiilor guvernului, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a scris pe Twitter ceea ce el a spus că erau coordonatele dronei în momentul când a fost vizată. El a declarat de asemenea că epava dronei doborâte a fost recuperată în apele iraniene.

Potrivit Washingtonului, aparatul fără pilot zbura la 34 de kilometri de coasta iraniană când a fost doborât.

Firul evenimentelor de joi, 20 iunie 2019

Preşedintele SUA, Donald Trump, a postat joi un tweet ameninţător la adresa Iranului, după doborârea unei drone americane, afirmând apoi în faţa jurnaliştilor că în curând vor afla dacă SUA vor recurge la represalii, relatează AFP şi Reuters,

”Iranul a făcut o mare greşeală!”, a scris liderul de la Casa Albă pe reţeaua de socializare.

Întrebat ulterior de ziarişti dacă SUA vor recurge la lovituri aeriene împotriva Iranului, drept represalii pentru doborârea dronei, Trump a răspuns: ”Veţi afla în curând!”.

Potrivit Gardienilor Revoluţiei, unitatea de elită a armatei iraniene, o dronă americană de tipul Global Hawk a fost doborâtă de o rachetă deasupra Mării Oman, după ce a încălcat spaţiul aerian al Iranului.

Însă Washingtonul afirmă că drona de supraveghere se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un ”atac neprovocat” al armatei iraniene.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că o eventuală folosire a forţei de către SUA împotriva Iranului ar fi ”o catastrofă” pentru regiune.

Teheranul face publice coordonatele de zbor ale dronei americane doborâte

Drona americană doborâtă joi „a încălcat spaţiul aerian iranian” a anunţat ministrul de externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, care a publicat pe Twitter coordonatele aparatului doborât, informează AFP.

Drona „a fost atinsă la ora locală 4:05 (miercuri 23:35 GMT), la 25°59’43” latitudine nordică şi 57°02’25” longitudine estică, se precizează în postarea şefului diplomaţiei iraniene.

„Am găsit bucăţi ale dronei americane în apele NOASTRE teritoriale, în locul în care a fost doborâtă”, a adăugat Zarif.

Ministrul iranian de externe anunţase anterior că ţara sa intenţionează să prezintă problema „în faţa ONU” pentru a demonstra că „Statele Unite mint” atunci când afirmă că aparatul a fost doborât în timp ce zbura în spaţiul aerian internaţional.

Potrivit Gardienilor Revoluţiei, unitatea de elită a armatei iraniene, o dronă americană de tip Global Hawk a fost doborâtă de o rachetă deasupra Mării Oman, după ce aceasta a încălcat spaţiul aerian al Iranului. Washingtonul a susţinut însă că aparatul de supraveghere se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un ”atac neprovocat” din partea armatei iraniene.

Iranul denunţă într-o scrisoare o acţiune americană „provocatoare”

Iranul a denunţat joi o acţiune americană „provocatoare şi foarte periculoasă” la adresa „integrităţii sale teritoriale”, după doborârea de către armată a unei drone americane în „spaţiul său aerian”, într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU şi Consiliului de Securitate, informează AFP.

„Vă scriu pentru a vă informa despre o nouă acţiune foarte periculoasă, provocatoare şi ilegală a forţelor militare americane împotriva integrităţii teritoriale a Iranului”, se arată în scrisoarea ambasadorului iranian pe lângă Naţiunile Unite, Majid Takht Ravanchi.

În scrisoare Iranul, care se abţine să solicite organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, subliniază că nu urmăreşte declanşarea unui război, dar afirmă că „îşi rezervă dreptul de a adopta toate măsurile potrivite împotriva violării teritoriului său, pe care este decis să îl apere în mod hotărât pe pământ, apă sau în aer”.

Ambasadorul iranian mai afirmă că drona americană doborâtă joi a realizat o operaţiune de spionaj în Strâmtoarea Ormuz şi, la întoarcere, „a pătruns în spaţiul aerian iranian, în pofida avertizărilor radio repetate”, ceea ce a determinat o ripostă din partea apărării aeriene la adresa sa, conform Reuters.

Scrisoarea se încheie printr-o solicitare adresată ONU de a interveni pentru ca SUA „să pună capăt acţiunilor ilegale şi destabilizatoare din regiunea, deja volatilă, a Golfului”

SUA interzic zborurile comerciale americane în zona în care a fost doborâtă drona

SUA au interzis joi seara zborurile companiilor aeriene din SUA în zona în care Iranul a doborât o dronă militară americană, o lovitură calificată drept o ‘greşeală uriaşă’ de către preşedintele Donald Trump, potrivit France Presse. De altfel, preşedintele SUA a dat ordin pentru un atac ţintit împotriva Iranului, ca represalii pentru doborârea dronei, dar şi-a anulat ordinul înainte ca Pentagonul să-l execute, a informat publicaţia The New York Times.

De asemenea a fost instituită interdicţia la survolul spaţiului aerian controlat de către Teheran deasupra Golfului Persic şi a Golfului Oman ‘până la noi ordine’, a indicat Administraţia aeronautică federală americană.

Aceste restricţii au fost justificate prin ‘creşterea activităţilor militare şi tensiunile politice crescânde în regiune, ceea ce reprezintă un risc pentru operaţiunile aviaţiei civile americane’, însoţite de riscul unei ‘identificări greşite’, a adăugat aceeaşi sursă, care a menţionat în acest sens drona americană doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...