Lafarge vinde operaţiunile din Ecuador pentru 405 milioane euro. Şi fabricile din România sunt de vânzare

Producătorul de ciment Lafarge, care a anunţat în luna aprilie fuziunea cu Holcim, a aprobat vânzarea operaţiunilor din Ecuador.  
Economica.net - mie, 28 mai 2014, 10:19
Lafarge vinde operaţiunile din Ecuador pentru 405 milioane euro. Şi fabricile din România sunt de vânzare

Lafarge, unul dintre cei mai mari producători de ciment la nivel mondial îşi vinde fabricile din Ecuador către Union Andina de Cementos (UNACEM) pentru suma de 405 milioane de euro, a anunţat compania într-un comunicat de presă. 

Lafarge deţine în nordul Ecuadorului, la Otavalo, o fabrică cu o capacitate de 1,4 milioane de tone de ciment. Vânzarea operaţiunilor face parte din obiectivul Lafarge de a-şi reduce datoriile nete sub pragul de nouă miliarde de euro în 2014.  

Doi dintre cei mai mari producători de ciment la nivel mondial, Lafarge şi Holcim, au anunţat la începutul lunii aprilie intenţia de fuziune, ceea ce va duce la crearea celui mai mare producător de ciment din lume.

Un raport al Deutsche Bank arăta că noua companie ar trebui să vândă 53% din capacităţile din Ecuador, 50% din Filipine, 48% din Serbia, 47% din Maroc, 43% din România, 36% din Ungaria, 26% din Franţa şi 23% din Canada.

Se pare că cei doi producători au ales să renunţe la activele Lafarge din Ecuador, acolo unde cel mai mare producător este Holcim, cu două fabrici cu o capacitate combinată de 5,4 milioane de tone şi o cotă de piaţă de 60%. 

Rămâne de văzut care dintre fabricile Holcim şi Lafarge în România vor fi scoase la vânzare. Holcim are două fabrici la Campulung şi Alşed, iar Lafarge la Hoghiz şi Medgidia.

Cel mai mare gigant de ciment 

Fuziunea dintre cele două companii va duce la crearea unui gigant cu vânzări de 44 miliarde de dolari anual. Pentru ca fuziunea dintre giganţii Holcim şi Lafarge să funcţioneze, şi în consecinţă, să fie aprobată de consiliile concurenţiale din ţările în care operează, cele două companii trebuie să-şi vândă din capacităţile de producţie. 

În România, cele două companii vor trebui să renunţe la 43% din capacităţile de producţie pentru a putea ajunge la o cotă de piaţă de 40%, se arată într-un raport al Deutsche Bank. 

CITEŞTE ŞI LafargeHolcim trebuie să vândă 43% din capacităţile de producţie din România – raport Deutsche Bank

La câteva zile de la anunţul fuziunii, cel mai mare producător de ciment din Columbia a anunţat că va cumpăra cu 50 de milioane de euro activele comune ale Lafarge şi Holcim din Guiana Franceză. 

CITEŞTE ŞI Cel mai mare producător de ciment din Columbia cumpără cu 50 mil. euro active ale Lafarge şi Holcim

Mai mulţi producători de ciment s-au arătat interesaţi de achiziţiile noii companii, LafargeHolcim. 

CITEŞTE ŞI Cimentiştii din Turcia, interesaţi de achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim, de vânzare şi în România

CITEŞTE ŞI Miliardarul rus Galchev interesat de fabricile LafargeHolcim, inclusiv cele din România – FT

Te-ar mai putea interesa și
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Analiștii economici au ajuns la concluzia ca politica lui Donald Trump ar influența creșterea inflației la nivel mondial cu circa 1%, implicit și a inflației României, chiar dacă aici......
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. Cel mai mare cost este salariul curierului, combustibilul și mașina
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. ...
Costurile de livrare a coletelor se vor scumpi în 2025, pe fondul creșterii salariului minim și a introducerii de noi ...
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
În septembrie, exporturile de produse agricole ale Ucrainei erau la nivelul lui 2021, iar producțiile de cereale din acest ...
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
Plătim în România rate la creditele bancare cu o medie a dobânzilor anuale efective de aproximativ 6.5%, aproape dublu ...