„Sunt îngrijorată, toţi suntem, în legătură cu unele dintre aceste alegeri”, a spus Lagarde la o conferinţă internaţională a unor lideri economici şi personalităţi din lumea academică de la Dubai, întrebată fiind despre alegerile din Franţa, Olanda şi Germania.
Liderul Frontului Naţional francez Marine Le Pen, care a promis că va scoate Franţa din zona euro, atrage sprijin înainte de alegerile prezidenţiale, în timp ce politicianul de extremă-dreapta Geert Wilders are o poziţie ridicată în sondajele din Olanda. În Germania, conservatorii cancelarului Angela Merkel va fi puternic concurată în alegeri.
Întrebată dacă neînţelegerile continue dintre guverne, referitoare la soluţiile crizei datoriilor din zona euro, arată că Uniunea Europeană nu reuşeşte să rezolve problemele majore, Lagarde a apărat UE, afirmând că Irlanda, Portugalia şi Cipru şi-au revenit după crize.
Ea a adăugat însă că mai sunt multe de făcut.
Lagarde a mai spus că FMI urmăreşte cu foarte mare atenţie planurile administraţiei preşedintelui Donald Trump de reevaluare a legii de reforme financiare Dodd Frank, adoptată în 2010 în urma crizei financiare mondiale pentru reducerea riscurilor.
Şefa FMI consideră că există motive de optimist în ceea ce priveşte creşterea economiei americane, care ar putea fi stimulată de reformele fiscale şi cheltuielile în infrastructură plănuite de Trump.
Mai îngrijorătoare sunt efectele asupra economiei mondiale.
Accelerarea creşterii, şomajul scăzut şi accelerarea inflaţiei în SUA vor duce la majorarea dobânzilor şi înăsprirea politicilor monetare, a mai spus Lagarde.