„Creşterea continuă să se consolideze şi să se extindă în rândul economiilor emergente şi în curs de dezvoltare iar revenirea începe să se accelereze în SUA”, a declarat Lagarde cu ocazia Forumului de la Boao, China.
În acest sens, Lagarde a apreciat că măsurile recente de stimulare adoptate de Banca centrală a Japoniei sunt binevenite pentru susţinerea creşterii economiei mondiale. „Politicile monetare, inclusiv măsurile neconvenţionale, au ajutat la susţinerea economiilor avansate şi, pe cale de consecinţă, a economiei mondiale”, a declarat Lagarde.
Referindu-se la situaţia din zona euro, Lagarde a subliniat că moneda unică are un viitor solid adăugând că speră că nu vor mai exista alte ţări din Europa care să aibă nevoie de programe de sprijin. „Cred că voinţa politică de a menţine, apăra, proteja şi extinde zona unică a fost în mare parte subestimată”, a spus Lagarde.
În schimb, directorul FMI consideră că situaţia din Cipru nu poate fi un model despre cum ar trebui soluţionate crizele. „Ciprul a fost un caz unic în multe privinţe”, a apreciat Lagarde, referindu-se la factori precum mărimea sectorului bancar în raport cu economia Ciprului.
FMI urmează să dea publicităţii săptămâna viitoare noul său raport privind perspectivele economiei mondiale. În luna ianuarie, FMI şi-a revizuit estimările privind creşterea economiei mondiale până la 3,5%, în condiţiile în care se aşteaptă la al doilea an de contracţie economică pentru zona euro.