Lagarde: Numeroşi factori care stau la baza creşterii inflaţiei în zona euro au caracter temporar şi se vor calma anul următor
Preţurile de consum în zona euro şi-au revenit mai repede decât se preconiza pe măsură ce economia s-a redeschis după carantinele impuse în contextul pandemiei iar mai mulţi oficiali de la BCE cred în prezent că anul viitor inflaţia va fi apropiată şi chiar va depăşi ţinta de 2% avută în vedere de BCE.
Christine Lagarde a spus că o mare parte din creşterea preţurilor este cauzată de perturbările pe partea de aprovizionare, adăugând că inflaţia ar trebui să se stabilizeze anul viitor.
„Credem că va avea loc o revenire la mai multă stabilitate în anul care va veni pentru că multe dintre cauzele preţurilor ridicate sunt temporare. Dacă te uiţi cu atenţie la ce provoacă această inflaţie, o mare parte are legătură cu preţurile la energie”, a spus Lagarde. Preşedintele BCE a adăugat că „lucrurile vor reveni la normal” când vor fi găsite noi surse de aprovizionare dar a atras totuşi atenţia că preţurile mari la energie ar putea să persiste deoarece au legătură cu tranziţia dinspre combustibilii fosili.
Referindu-se la consecinţele unui eventual faliment al gigantului imobiliar chinez Evergrande, Lagarde a spus că „în zona euro, expunerea directă va fi limitată”.
Evergrande a acumulat datorii în valoare de peste 300 de miliarde de dolari iar o eventuală intrare în incapacitate de plată s-ar traduce prin încetinirea sectorului construcţiilor în China şi ar provoca turbulenţe pe pieţele mondiale.
„Pentru moment, ceea ce vedeam este un impact şi o expunere concentrate pe China”, a apreciat Christine Lagarde, adăugând că BCE urmăreşte cu atenţie situaţia, având în vedere interconexiunea pieţelor financiare de pe planetă.