LAPAR: România ar trebui să cultive organisme modificate genetic

România ar trebui să cultive organisme modificate genetic (OMG), în condiţiile în care le importă, iar acest tip de culturi se găsesc în toate produsele aflate în consum, a declarat, marţi, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mar, 23 feb. 2016, 12:42
LAPAR: România ar trebui să cultive organisme modificate genetic

‘Eu sunt de părere că România ar trebui să cultive OMG-uri. Deocamdată, nu s-a demonstrat că aceste culturi au avut vreun efect asupra sănătăţii. La nivel european s-a luat o decizie pe fond emoţional. De ce în Europa se importă pentru furaje peste 50 de milioane de tone proteină vegetală? Europa pierde foarte mulţi bani, iar ţara cea mai propice pentru cultivarea OMG-uri este România, care pierde 1,5 miliarde de euro pe an. Dvs. serviţi soia modificată genetic în tot ceea ce consumaţi’, a spus Baciu.

Citeşte mai multe despre organismele modificate genetic aici

Afirmaţia şefului LAPAR a completat ideea expusă de preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru, care, în aceeaşi conferinţă, a spus că OMG-urile ar trebui cultivate şi în ţara noastră.

La rândul său, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a precizat că decizia de cultivare a organismelor modificate genetic aparţine fiecărui stat-membru al Uniunii Europene, pe baza unor analize şi a unui acord dat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).

‘Avem la nivel european un Regulament care prevede acest lucru, iar ok-ul poate fi dat de fiecare stat membru cu condiţia să existe acordul EFSA. Statul membru poate decide. Sunt companii mari americane, care deţin un avantaj semnificativ, pentru că nu au avut frânele din UE. Văzut strict prin prisma intereselor naţionale, România poate decide acest lucru, în urma unor analize’, a afirmat Irimescu.

Potrivit datelor statistice, de mai mulţi ani Portugalia şi Spania au cultivat soiul de porumb MON810, în 2014, în Spania, acest soi de porumb fiind cultivat pe o suprafaţă de 131.500 de hectare.

În România, al doilea producător de porumb din UE după Franţa, suprafaţa de teren însămânţată cu OMG a scăzut în ultimii ani.

Statele europene au păreri împărţite faţă de organismele modificate genetic, chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.

În octombrie 2015, Parlamentul European a respins, cu o largă majoritate, propunerea de compromis avansată de Comisia Europeană care ar fi permis statelor membre UE să decidă singure dacă autorizează sau nu importul organismelor modificate genetic (OMG) în alimentaţia umană şi animală, transmite AFP.

La votul din plen, 557 de eurodeputaţi au votat împotriva unei soluţii de compromis care a fost negociată timp de mai mulţi ani de Comisie pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilele efecte asupra sănătăţii şi siguranţei ale produselor care conţin OMG.

Te-ar mai putea interesa și
Putin susţine conferinţa de presă anuală şi programul televizat de întrebări-răspunsuri
Putin susţine conferinţa de presă anuală şi programul televizat de întrebări-răspunsuri
Rusia - Preşedintele Vladimir Putin îşi susţine joi conferinţa de presă anuală, precum şi programul televizat de întrebări-răspunsuri. Sesiunea de întrebări-răspunsuri pentru......
Bugetul mediu alocat pentru masa de Crăciun ramâne la 1.000 de lei, ca și anul trecut. Estimare Freshful by eMag
Bugetul mediu alocat pentru masa de Crăciun ramâne la 1.000 de lei, ca și anul trecut. Estimare Freshful by eMag
Freshful by eMag, cel mai mare retailer alimentar online din România, estimează că anul acesta clienții companiei vor ...
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Mâine la ora 15:00 se deschide circulația pe tronsonul 3
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Mâine la ora 15:00 se deschide circulația pe tronsonul 3
Mâine se va putea circula pe autostradă de la Buzău la Focșani (A7), pe aproape 80 de kilometri, anunță joi Cristian ...
PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Guvernului. Ce spune USR
PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Guvernului. Ce spune USR
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota ...