Latura neagră a Black Friday
În total, sezonul sărbătorilor reprezintă circa o treime din vânzările anuale, iar federația americană din sector, NRF (National Retail Federation) se așteaptă și în acest an la un ‘sezon bun’, cu o creștere anuală a vânzărilor de 3,9%, față de 3,5% anul trecut — adică, mai bine decât media ultimilor zece ani, deși mai slab ca înainte de criză, când creșterea era de 6%-7% pe an, a consemnat AFP. ‘Vinerea neagră’, care vine după joia de Thanksgiving, a devenit o tradiție cel puțin la fel de așteptată ca masa de Ziua recunoștinței, deși cu un spirit mult mai prozaic. Termenul ‘Black Friday’ a fost folosit pe rețeaua Twitter de peste 2 milioane de ori în ultimele 24 de ore.
Dar această popularitate masivă are și o latură întunecată, remarcă BBC. Masele uriașe de cumpărători generează scene haotice și episoade violente. Această zi este marcată frecvent de panică și împușcături, care au dus în ultimii cinci ani la moartea a patru persoane și rănirea altor 56. Pe Youtube sunt postate nu mai puțin de 1400 de înregistrări video cu astfel de scene de violențe petrecute în centre comerciale de Black Friday.
Totuși, banii vorbesc: în 2012, Black Friday a însemnat în SUA vânzări de 59 de miliarde de dolari, cam echivalentul produsului intern brut al Sudanului.
În replică la spiritul ‘consumist’ prea pronunțat al acestei zile, în social media a fost lansată o campanie ‘Buy Nothing Day’ — o zi în care să nu cumperi nimic — pentru a le permite vânzătorilor să petreacă mai mult timp cu familiile lor.
Americanii respectau însă în continuare tradițiile, vineri. O dispută pentru un loc de parcare a devenit violentă, doi șoferi sfârșind la poliție după ce s-au înfruntat unul cu un cuțit, celălalt cu o pușcă, în fața unui magazin Wal-Mart dintr-o zonă rurală din Virginia, a relatat Associated Press.