Laufer: Peste 10.000 de proiecte vor intra în finanţare, „avem verde” şi pe fondurile UE. CEC ar tebui să se lupte să aibă cotă mai mare

Economica.net
09 10. 2017
afacere_antreprenor_start_up_34265500

‘Au fost verificate până acum în jur de 8.000 de planuri de afaceri. Ne dorim să terminăm verificarea şi semnarea tuturor acordurilor acum că avem undă verde şi pe fondurile europene, în maximum două săptămâni. Cred că până undeva la 10.500 vor intra în finanţare, după care se va epuiza bugetul. Nu o să mai mergem cu verificări până la 20.000, că nu are niciun sens. În clipa în care se epuizează bugetul o să vedem pe parcurs dacă există firme care au renunţat ori nu mai vor să continue dintr-un motiv sau altul, atunci ne vom asigura că următorii de pe listă vor intra. Dar lucrul acesta trebuie să se realizeze în următoarele două săptămâni’, a arătat Laufer.

Ministrul a spus că pentru a avea bază legală şi pentru a încheia toată această perioadă de contractare era necesar să fie aprobate proiectele pe fondurile europene, fapt ce s-a şi îndeplinit de curând.

‘Noi am depus toate eforturile din ultimele 4-5 luni ca să finalizăm acest proces în timp util. Le mulţumesc colegilor de la Ministerul Fondurilor Europene şi mai ales doamnei ministru Rovana Plumb, care ne-a susţinut absolut exemplar şi săptămâna aceasta am finalizat totul şi toate proiectele sunt deja aprobate. Ceea ce înseamnă că putem, în următoarele două săptămâni, să îi programăm pe toţi cei care au rămas, pentru a fi contractate şi aceste fonduri. Aceasta era baza legală, mai întâi trebuia să avem ghidurile aprobate ca să putem să contractăm suma de 500 de milioane de lei din fonduri europene. Lucrul acesta se va întâmpla însemnând una-două săptămâni din acest moment şi din clipa în care primim acest aviz pozitiv, începem să ridicăm toate acele clauze suspensive din contract. Deci inclusiv cei care doresc să implementeze cu cerere de plată, în una-două săptămâni, vor fi chemaţi să li se ridice clauza suspensivă. A fost o chestiune de procedură legală ca să putem face acest lucru’, a arătat ministrul.

Conform calculelor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, circa 10.500 de planuri de afaceri din cele circa 20.000 vor putea fi finanţate din bugetul alocat anul acesta Programului Start-up Nation România, circa 1,7 miliarde lei, din care 500 milioane de lei fonduri europene.

Start-up Nation România este un program cu finanţare duală, europeană şi naţională, prin care se oferă până la 200.000 de lei (44.000 euro) unor firme nou-înfiinţate, beneficiarii putând fi persoane juridice (societăţi comerciale) care aplică direct în program.

Laufer: CEC Bank ar tebui să se lupte să aibă cotă mai mare din proiectul Start Up Nation

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat luni, în cadrul dezbaterii Start Up Nation First ‘Sun’ Summit 2017, organizată de Universitatea ‘Petru Maior’ Târgu Mureş, că CEC Bank ar trebui să se lupte să aibă o cotă mai mare din proiectul Start Up Nation şi ar putea lua exemplul băncilor private, care au decis să se implice.

‘CEC Bank ar tebui să se lupte să aibă o cotă mai mare din acest proiect. Deocamdată au cotă destul de mică, dar cred că pot îmbunătăţi. Faptul că există două bănci din mediul privat, una dintre ele fiind românească, care într-adevăr susţine antreprenoriatul românesc, aveţi nişte exemple, puteţi să le urmaţi exemplul ca să aveţi nişte condiţii mai flexibile. Până la urmă este în interesul CEC Bank să ia o cotă cât mai mare din acest proiect’, a arătat Laufer.

În privinţa dezbaterii pe marginea proiectului Star Up Nation, Ilan Laufer şi-a exprimat satisfacţia că s-a reuşit aducerea la un loc a mediului de afaceri, a celor care asigură cadrul legislativ şi programele, a mediului universitar şi a surselor de finanţare, reprezentate de bănci.

‘Ceea ce am făcut noi, aici, este un nou pas către dezvoltarea acestui sistem care este compus din mediul de afaceri, cadru legislativ şi programe, mediu universitar şi surse de finanţare, din care şi băncile fac parte. Am reuşit să aducem la un loc mediul universitar – în care am foarte mare încredere şi cred că în următorii ani veţi vedea că va avea un rol tot mai important în dezvoltarea societăţii – şi a antreprenoriatului în România. Noi, Guvernul României, facem tot ceea ce ţine de noi ca să îmbunătăţim cadrul legal, de la legea prevenirii la parteneriatul public privat, modificarea şi îmbunătăţirea legii care reglementează incubatoarele de afaceri, programele pe care le avem pentru voi, inclusiv soluţiile de finanţare’, a arătat ministrul.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a precizat că programul Star Up Nation este una dintre priorităţile ‘zero’, având experienţa celor 14 ani în domeniul privat, şi că va face tot ce ţine de el, prin ministerul pe care îl conduce, să existe un mediu antreprenorial mai bun, cu acces mai facil la finanţare şi cu o colaborare mai bună cu mediul universitar.