Laureaţii Galei „Bun de Tipar”

Lucian Boia, Adriana Babeţi, Adrian Şchiop şi Florin Bican se numără printre laureaţii celei de-a III-a ediţii a Galei 'Bun de Tipar', desfăşurată, joi seară, la Biblioteca Naţională a României.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 20:00
Laureaţii Galei

Best-seller-ul anului este, la această ediţie, cartea lui Lucian Boia ‘Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine’, iar premiul la categoria Cea mai bună carte a anului a revenit, la beletristică, lui Adrian Schiop, pentru ‘Soldaţii. Poveste din Ferentari’ (Polirom); la nonficţiune Mădălinei Diaconu, pentru ‘De gustibus. Breviar de gastrosofie’ (Editura Universităţii ‘Al.I. Cuza’) şi Adrianei Babeţi pentru ‘Amazoanele. O poveste’ (Polirom).

De asemenea, la aceeaşi categorie, la carte pentru copii şi tineret premiul i-a fost acordat lui Florin Bican, pentru ‘Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc'(Arthur); la carte de ştiinţă (de specialitate) lui Corneliu Iaţu (coord.), Atlasul electoral al României: 1990-2009 (Editura Universităţii ‘Al.I. Cuza’), iar la carte de popularizare lui Şerban Bonciocat, Hanna Derer, Corina Popa, pentru ‘Bucureşti. Demolat’ (Fundaţia Ines). O menţiune specială a primit volumul Peter Hurley,’Drumul crucilor’ (Martor), pentru coperta lucrării.

La categoria Cea mai frumoasă carte, Premiul pentru concepţie grafică, au fost premiate ‘Trans(a)parenţe, Arhitectura Europei Centrale şi de Est’ (Fundaţia Arhitext design, concepţie grafică: Faber Studio) şi ‘I II III IV V VI VII poveşti cu Ştefan Câlţia’ (Galeria Posibilă, concepţie grafică: Matei Câlţia), iar premiul pentru carte ilustrată a revenit lui Cosmin Bumbuţ, ‘Bumbata’ (Punctum).

Cea mai bună carte netipărită a fost considerată de juriul acestei ediţii, la audiobook: Dinu Pillat, ‘Aşteptând ceasul amintirilor’ (Editura Casa Radio), iar la e-book: Eva Scognamiglio, ‘Şerveţele magice’ – traducere de Teodora Terchiu (Read Forward).

Cele mai bune traduceri au fost considerate ‘Gânduri către sine însuşi de Marcus Aurelius’ (traducere din greaca veche de Cristian Bejan, Humanitas) şi ‘Fiara şi suveranul. Vol. 1’ de Jacques Derrida (traducere din limba franceză de Bogdan Ghiu, Tact).

Un premiu special la această categorie i-a fost acordat Antoanetei Ralian pentru traducerea volumului ‘Orlando’ de Virginia Woolf (traducere din limba engleză, Humanitas Fiction).

La categoria Cea mai bună colecţie, premiul a revenit colecţiei Antologii (Tracus Arte), iar cele mai bune biblioteci au fost considerate de juriu: Biblioteca Comunală Şirna (Prahova) şi Biblioteca Judeţeană Cluj, în timp ce la categoria Cea mai bună librărie au fost premiate Cartea de Nisip (Librarium), Timişoara şi Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Bucureşti, iar la Cea mai bună tipografie, premiul a revenit tipografiei Arta Grafică.

Pentru categoria Best New Entry la edituri, premiul a revenit Editurii Ratio et Revelatio, iar la librării a fost premiat cumparaocarte.ro (Bucureşti) şi Librăria Humanitas Braşov, o menţiune primind şi Librăria Kyralina (Bucureşti).

În cadrul Galei ‘Bun de Tipar’ au fost oferite premii speciale pentru Cel mai bun redactor/îngrijitor de ediţie lui Cătălin Cioabă (editor) pentru volumul ‘Mărturii despre Eminescu’, dar şi pentru Cea mai bună campanie de marketing/PR/CSR pentru ‘Scriitorii sunt pe Facebook’ (Bogdan Munteanu, Marius Aldea). O menţiune a primit campania ‘Plăteşte cu Poezie’ (Julius Meinl).

Competiţia, la care anul acesta s-au înscris peste 120 de instituţii şi peste 700 de proiecte – o creştere semnificativă faţă de ediţia anterioară -, a fost jurizată de o echipă formată din 10 specialişti, avându-l drept preşedinte pe Mircea Martin, critic şi teoretician literar, eseist şi editor.

Spectacolul de decernare a premiilor celei de-a III-a ediţii a Galei Industriei de Carte din România a fost prezentat de Irina Păcurariu, iar scenografia realizată de artistul plastic Adeline-Andreea Bădescu.

Începând cu această ediţie, competiţia are propriile trofee realizate de artiştii plastici Eugen Ilina şi Laurenţiu Midvichi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...