Lavanda, o mină de aur pentru agricultorii francezi

Economica.net
19 07. 2019
lavanda_32434300

„Acesta este cel mai bun moment de recoltare pentru cantitatea şi calitatea uleiului esenţial”, explică Vincent Jamonet, şef de exploataţie la Drôme, sud-estul Franţei.

Culturile familiei Jamonet se întind pe o suprafaţă de 100 de hectare de plante aromatice, dintre care 20 de hectare bio, cu obiectivul de a ajunge la 150 de hectare în total.

Motivaţia fermierilor pentru a converti câmpurile de cereale în culturi de lavandă? Îmbunătăţire biodiversităţii dar şi „veniturile care sunt mai mai decât în culturile intensive de tip porumb, grâu sau orz”.

După ce a avut de suferit timp de mai mulţi ani din cauza unei bacterii, lavanda franceză şi-a regăsit prosperitatea graţie exploziei aromoterapiei.

Plantele parfumate sunt „singura cultură din Franţa care înregistrează o creştere a suprafeţelor cultivate” subliniază Laurent Quadrio, de la camera agricolă din Drôme.

Chiar dacă la nivelul agriculturii franceze cu milioanele sale de hectare nu reprezintă decât o mică parte, culturile de plante aromatice au crescut de la 38.000 de hectare în 2010 la 53.000 de hectare în 2016, adică o creştere de 40%, în timp ce alte culturi suferă de pe urma diminuării suprafeţelor cultivate.

De asemenea, în zece ani, Franţa a trecut de la 1.000 până la aproximativ 1.400 de producători de lavandă şi în prezent numără 120 de distilerii.

„În prezent avem o întreagă filieră care permite actorilor să îşi asigure mijloacele de trai şi atragerea tinerilor. Trebuie ca piaţa să se dezvolte în acelaşi ritm. În fiecare an spunem că piaţa se va linişti dar nu se întâmplă aşa”, explică Alain Aubanel, preşedintele comitetului interprofesional al uleiurilor esenţiale din Franţa (Cihef).

Dacă uleiul esenţial de lavandă fină, un produs scump destinat industriei parfumurilor, aromoterapiei şi cosmeticii, se vinde la
preţuri stabile cuprinse între 100 şi 150 de euro kilogramul, ulei esenţial de lavandină, destinat producţiei de săpunuri şi detergenţilor, se vindea anul trecut la un preţ cuprins între 28 şi 40 de euro kilogramul, în creştere cu 20% comparativ cu anul trecut şi cu 30% mai mult decât în urmă cu cinci ani, susţine Alain Aubanel.

Singura problemă este că Bulgaria, care a devansat Franţa şi în ultimii ani a devenit lider mondial al lavandei tradiţionale, anunţă o producţie istorică de ulei esenţial.

„Bulgaria va scoate pe piaţă în acest an 600 de tone, faţă de 250-300 de tone anul trecut. Noi avem 120 de tone”, precizează Alain Aubanel.

„Totuşi, nu jucăm în aceeaşi ligă. Un vin din Ardeche (un departament în sud-estul Franţei, situat în regiunea Ron-Alpi n.r.) sau un vin renumit de Bordeaux nu este acelaşi lucru. Marile case franceze, Dior, Chanel, Guerlain, L’Occitane, L’Oréal, Yves Rocher cumpără lavandă franceză”, subliniază Aubanel.