Lavrov, prins pe picior greșit la Ankara. Un jurnalist l-a întrebat dacă rușii au mai furat și altceva din Ucraina în afară de cereale

Un jurnalist de la o televiziune ucraineană a profitat miercuri de vizita ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov la Ankara pentru a-l provoca să răspundă la o întrebare la care acesta nu se aşteptase în cursul unei conferinţe de presă, potrivit AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 08 iun. 2022, 22:02
Lavrov, prins pe picior greșit la Ankara. Un jurnalist l-a întrebat dacă rușii au mai furat și altceva din Ucraina în afară de cereale

Şeful diplomaţiei ruse se afla în Turcia pentru a discuta despre instituirea unor coridoare securizate pentru exporturile de cereale ucrainene.

Conferinţa de presă comună a lui Lavrov şi omologului său turc Mevlut Cavusoglu era pe cale să se termine, fără ca Muslim Umerov să-şi fi putut pune întrebarea, în pofida tentativelor sale repetate.

El s-a ridicat atunci de pe scaun şi l-a întrebat pe Lavrov cu voce tare: „Sunt de la televiziunea publică ucraineană şi vreau neapărat să pun o întrebare!”, a afirmat el.

Vizibil deranjat, ministrul rus a acceptat această intervenţie neprevăzută de protocol care încadrase minuţios schimbul de întrebări-răspunsuri.

„În afară de cereale, ce alte bunuri aţi mai furat din Ucraina şi cui le-aţi vândut?”, l-a întrebat Umerov.

Lavrov i-a cerut să-şi repete întrebarea, înainte de a contraataca.

„Voi, ucrainenii, sunteţi întotdeauna preocupaţi de ceea ce puteţi fura şi credeţi că toată lumea raţionează astfel!”, i-a răspuns ministrul rus, surâzând.

„Obiectivele noastre acolo (în Ucraina) sunt clare, vrem să salvăm oamenii de presiunea regimului neonazist. Noi nu punem obstacole (în calea transportării) cerealelor. Pentru ca ele să poată părăsi porturile, trebuie ca dl.(Volodimir) Zelenski (preşedintele ucrainean) să de-a ordinul, asta este tot”, a adăugat Lavrov.

Contactat apoi de AFP, Umerov, care lucrează la Istanbul pentru televiziunea publică ucraineană, a explicat că el „ridicase mâna în cursul întregii sesiuni de întrebări-răspunsuri”.

„Am înţeles la sfârşit că nu mă vor lăsa să vorbesc, atunci am decis să intervin cu vocea tare” şi „mi-am asumat riscul de a perturba conferinţa de presă, căci toată Ucraina aşteaptă răspuns la această întrebare”, a adăugat el.

Ambasadorul Ucrainei la Ankara a acuzat vinerea trecută Rusia că „fură” şi exportă cereale ucrainene în specia spre Turcia.

De la începutul conflictului în Ucraina, Serghei Lavrov, vizat de sancţiuni occidentale, efectuează rare vizite în străinătate, cum ar fi în China, India, Algeria, Arabia Saudită şi de două ori în Turcia.

Conform autorităţilor ucrainene, până în data de 30 mai, ocupanţii ruşii au furat circa 0,5 milioane de tone de cereale din teritoriile ocupate în regiunile Harkov, Herson şi Zaporojie, potrivit Ukrinform.

Media online independentă rusă Mediazona a publicat la 25 mai o anchetă jurnalistică, în care susţinea că, în trei luni ale invaziei ruse în Ucraina, militarii ruşi au trimis 58 de tone de colete în oraşe din Federaţia Rusă cu bunuri furate de la ucraineni.

Te-ar mai putea interesa și
Portofoliul imobiliar al fraților Pavăl: câți bani fac proprietarii Dedeman din turnurile de birouri de peste 800 de milioane de euro
Portofoliul imobiliar al fraților Pavăl: câți bani fac proprietarii Dedeman din turnurile de birouri de peste 800 de ...
Portofoliul imobiliar de birouri al fraților Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și-a continuat trendul de creștere în 2024, arată cifrele de afaceri ale firmelor care dețin......
UE şi SUA au convenit un acord comercial istoric
UE şi SUA au convenit un acord comercial istoric
Statele Unite şi Uniunea Europeană au convenit un acord comercial în urma întâlnirii pe care au avut-o duminică în ...
Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetaţie
Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetaţie
Bulgaria se luptă duminică cu 236 de incendii de vegetaţie în timp ce trece printr-un val de caniculă, cu temperaturi ...
Metoda inedită a unui retailer autohton de a-și motiva angajații. „Teambuilding-urile din 2024 de la Amsterdam și Bruxelles au energizat echipa”
Metoda inedită a unui retailer autohton de a-și motiva angajații. „Teambuilding-urile din 2024 de la Amsterdam și ...
Antreprenorul Gabriel Sandu, cel care a creat și vândut ulterior, în 2008, rețeaua de magazine GSM Proton către Vodafone ...