La sfârşitul reuniunii tripartite cu omologii săi german, Frank-Walter Steinmeier, şi polonez, Radoslaw Sikorski, desfăşurată la Sankt Petersburg, şeful diplomaţiei ruse a mai afirmat că, indiferent de viziunea fiecăruia asupra crizei ucrainene, în acest moment întreaga comunitate internaţională trebuie să-şi concentreze eforturile pe ‘încetarea imediată a vărsării de sânge şi a folosirii forţei’.
Lavrov a salutat decizia guvernului ucrainean de a crea coridoare umanitare în zonele de conflict. Însă el a insistat să se înceapă un dialog cu toate regiunile ucrainene pentru a se ajunge la un consens cu privire la viitorul model al statului ucrainean, el insistând astfel ca guvernul de la Kiev să accepte negocieri cu separatiştii rusofoni.
La rândul său, şeful diplomaţiei germane a declarat că a observat ‘o nouă atmosferă’ în care toate părţile sunt dispuse să acţioneze în direcţia unei detensionări a situaţiei.
Un pas în direcţia cea bună a fost evocat şi de ministrul polonez de externe când s-a referit la promisiunea preşedintelui rus Vladimir Putin de a respecta rezultatele alegerilor prezidenţiale ucrainene. Sikorski a cerut Moscovei să contribuie la soluţionarea conflictului şi prin împiedicarea traficului cu arme la frontiera ruso-ucraineană. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei poloneze a ţinut să precizeze că admiterea Ucrainei în NATO, căreia Rusia se opune, ‘nu se află pe agendă’.
După ce a fost învestit în funcţie sâmbătă, noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko s-a întâlnit, în prezenţa emisarului OSCE, cu ambasadorul rus retrimis la Kiev după ce Moscova l-a chemat în Rusia în luna februarie. Şeful statului ucrainean a prezentat un plan de pace pentru soluţionarea conflictului şi s-a pronunţat duminică pentru o încetare a focului.