Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
„Dacă interlocutorii noştri occidentali îşi vor da seama de greşelile lor şi îşi vor exprima disponibilitatea de a reveni la discutarea documentelor pe care le-am propus în decembrie, cred că acest lucru va fi un pas pozitiv”, a declarat Serghei Lavrov în timpul conferinţei sale anuale de presă de la Moscova, unde a fost întrebat dacă este posibil să se ajungă la un acord în legătură cu garanţiile de securitate propuse de Rusia.
„Mă îndoiesc că vor găsi energia şi mentalitatea pentru a face acest lucru”, a spus el. „Cu toate acestea, dacă acest lucru se va întâmpla brusc, vom fi pregătiţi să revenim la dialogul cu ei”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Moscova. „Dar, din moment ce au respins propunerile noastre, au luat deja o serie de măsuri care contrazic complet perspectivele de reluare a dialogului”, a punctat Lavrov, relatează CNN, citat de News.ro.
Răspunzând unei altă întrebări în cadrul conferinţei de presă, Lavrov a spus din nou că Rusia este deschisă la ideea de dialog cu partenerii occidentali, în condiţiile în care situaţia de securitate din Europa s-a deteriorat, dar a precizat că nu va fi „ca de obicei”.
„Dacă partenerii noştri occidentali vor dezvolta un interes pentru a restabili cumva activitatea noastră comună privind securitatea europeană, nu va fi business as usual”, a punctat Serghei Lavrov.
„Dacă Occidentul înţelege că este mai bine să dezvoltăm relaţii de vecinătate bazate pe fundamente convenite de comun acord, vom asculta ceea ce va propune Occidentul”, a mai spus el. „Dar este clar că trebuie să fie un început complet nou. Dacă există o şansă ca acest nou început să aibă loc în viitorul apropiat, nu ştiu. Depinde de Occident”, a adăugat Lavrov.
În ceea ce priveşte o posibilă întâlnire cu preşedintele american Joe Biden, Lavrov susţine că Moscova „nu evită niciodată contactele”, dar nu au existat „idei substanţiale” pentru a fi abordate la această eventuală întâlnire între Joe Biden şi Vladimir Putin.
„Am spus de câteva ori, Putin însuşi a spus acest lucru, la fel ca şi eu, că nu evităm niciodată contactele”, a declarat Lavrov în timpul conferinţei sale anuale de presă de la Moscova. „Dar, până acum, nu am auzit nicio idee de substanţă”, a adăugat el.
Înainte de summitul G20 din Indonezia, Biden a declarat că nu vede niciun motiv pentru o întâlnire. „Ar depinde în mod specific despre ce ar vrea să vorbească”, a declarat Biden pentru CNN la sfârşitul lunii octombrie, adăugând că, dacă Putin ar vrea să discute despre vedeta americană de baschet Brittney Griner, încarcerată, atunci ar fi deschis la discuţii. „Dar, vedeţi, a acţionat brutal”, a spus Biden. „Cred că a comis crime de război. Şi, prin urmare, nu văd nicio raţiune pentru a ne întâlni cu el acum”, a declarat Biden.
În urmă cu aproape un an, în decembrie 2021, înainte cu două luni de invazia din Ucraina, Rusia – care făcea pregătiri intense de război, observate de Occident – a înmânat Statelor Unite un document în care îşi expunea condiţiile pentru o reaşezare a relaţiilor cu NATO şi cu Occidentul. Una dintre aceste condiţii era ca NATO să-şi retraga trupele din Europa de Est, inclusiv din România, şi din ţările baltice şi să-i dea Moscovei garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu se va mai extinde şi mai ales că nu va primi Ucraina niciodată.
Moscova, care a semnalat de atunci de mai multe ori că ar dori să stabilească o nouă ordine mondială, a preferat să dialogheze pe această temă numai cu Statele Unite, ignorându-i pe ceilalţi parteneri, într-o perioadă când preşedintele francez Emmanuel Macron făcea eforturi intense de mediere pentru a opri o nouă agresiune rusă în Ucraina.
viewscnt