„Acum două săptămâni a fost în România o echipa mare a FMI şi a Băncii Mondiale, iar vicepreşedintele Băncii Mondiale reliefa în cuvântarea sa că ţările din Europa Centru şi Est au eşuat în învăţarea continuă a forţei de muncă. În România ar fi motive multiple. Vina este atât a sectorului privat, pentru că nu vrea să dea bani pentru şcolire, iar pe de altă parte vina este şi a sectorul de stat, pentru că a renunţat prea uşor la şcolile profesionale, vocaţionale, cele de meserii. La ţară ar fi o zonă mare de forţă de muncă care ar trebui reşcolarizată în domeniul serviciilor, industrial, al turismului. Dar cine să-i şcolească, dar unde sunt maiştrii, profesorii de la fostele şcoli profesionale? Nu este doar problema României, este zonală”, a spus Lazea la un seminar pe teme economice.
El a arătat că această problemă este dezbătută la conferinţe şi rămâne la stadiul de discuţii.
„Tare mi-e teamă că o spunem în conferinţe şi rămâne doar o temă de conferinţe, cum se întâmplă de obicei (…) Dacă România nu-şi arată creşterea potenţială este în principal din cauza factorului forţa de muncă. Acesta contribuie negativ la potenţialul de creştere. România are un potenţial de creştere economică de 2-2,5% pe an, iar principala contribuţie o au capitalul şi pruductivitatea muncii, iar forţa de muncă are o contribuţie negativă. Dacă nu vom face nimic cu oamenii care trebuie retrainuiţi, care au 30-40 de ani, trebuie să ne mulţumim cu un PIB de 2-3%”, a arătat Lazea.
Potrivit unui studiu prezentat la seminar, în ceea ce priveşe perspectivele pieţei muncii din România, forţa de muncă a avut o contribuţie de -0,32% la creşterea PIB în perioada 2000-2010, urmând să crească la 0,15% pe an în perioada 2011-2020, luând în calcul evoluţia numărului de angajaţi.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Georgeta Bratu a declarat că în prezent principala preocupare a autorităţilor este sprijinirea firmelor pentru a se dezvolta în vederea creării de locuri de muncă.
„Dacă nu acordăm facilităţi fiscale şi dacă nu reducem costurile cu forţa de muncă este dificil să creezi locuri de muncă în România, dar sperăm ca în viitorul apropiat să reuşim”, a spus Bratu la conferinţă.