Lege: Actele juridice în format electronic, cu semnătură electronică – aceleaşi efecte juridice ca în format letric

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale şi prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea.
AGERPRES - vin, 05 iul. 2024, 15:35
Lege: Actele juridice în format electronic, cu semnătură electronică - aceleaşi efecte juridice ca în format letric

Actul normativ stabileşte condiţiile utilizării semnăturii electronice, sigiliului electronic, mărcii temporale electronice şi documentelor electronice cărora li s-a aplicat o semnătură electronică, o marcă temporală electronică sau un sigiliu electronic, precum şi condiţiile prestării serviciilor de încredere şi atribuţiile autorităţilor şi instituţiilor publice în acest domeniu.

Legea prevede crearea unui cadru juridic general şi predictibil al utilizării fiecărui tip de semnătură electronică (electronică calificată, electronică avansată şi electronică simplă).

Potrivit actului normativ, „toate tipurile de semnătură electronică prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 sau în prezenta lege produc efecte juridice şi pot fi utilizate ca mijloace de probă în faţa instanţelor de judecată”.

„Actul juridic în format electronic, semnat cu tipul de semnătură electronică prevăzut de lege sau cu semnătura electronică calificată, produce aceleaşi efectele juridice ca acelaşi act juridic în format letric”, mai stabileşte actul normativ.

De asemenea, legea prevede că valabilitatea semnăturii electronice se verifică în raport cu condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească la momentul semnării documentului electronic, iar expirarea valabilităţii certificatului în baza căruia a fost aplicată semnătura nu afectează valabilitatea sau efectele documentului semnat.

Aceste prevederi sunt valabile şi în cazul semnăturilor electronice avansate care nu se bazează pe un certificat pentru semnătură electronică, ci folosesc alte tehnologii.

„Perioada maximă de valabilitate a certificatului pentru semnătura electronică avansată se stabileşte de emitentul certificatului pentru o perioadă de maxim 2 ani. Autoritatea de supraveghere şi reglementare în domeniu este responsabilă pentru stabilirea perioadelor de valabilitate în cazul semnăturilor electronice avansate care nu se bazează pe un certificat pentru semnătură electronică, ci folosesc alte tehnologii”, mai stipulează actul normativ.

Prin excepţie, certificatul pentru semnătură electronică avansată emis conform legii de către Ministerul Afacerilor Interne şi înscris pe cartea electronică de identitate este valabil pentru o perioadă de maximum 5 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Mass media din China critică Sinograin pentru că a transportat ulei de gătit cu tancurile petroliere
Mass media din China critică Sinograin pentru că a transportat ulei de gătit cu tancurile petroliere
Presa oficială din China a criticat luni grupul Sinograin, compania care gestionează rezervele naţionale de cereale, după ce în mass media locală au apărut informaţii potrivit cărora navele......
Un nou val de căldură în Balcani
Un nou val de căldură în Balcani
Un nou val de căldură începe să se abată luni asupra Balcanilor, la trei săptămâni după ce precedentul a provocat ...
Aproape 1.000 de blocuri din București rămân fără apă caldă, din cauza lucrărilor la conducte. Lista zonelor afectate
Aproape 1.000 de blocuri din București rămân fără apă caldă, din cauza lucrărilor la conducte. Lista zonelor afectate
969 de blocuri din București vor rămâne fătă apă caldă în următoarele zile, din cauza lucrărilor de modernizare ...
Guvernul Ungariei vrea să perceapă o „contribuţie pentru apărare” de la multinaţionale, sectorul bancar şi cel energetic
Guvernul Ungariei vrea să perceapă o „contribuţie pentru apărare” de la multinaţionale, sectorul bancar ...
Guvernul Ungariei va solicita o "contribuţie la apărare" din partea băncilor, firmelor energetice şi companiilor multinaţionale ...