Legea cash back, bani scoşi de pe card de la magazin: soluţie ieftină pentru cei care trimit din străinătate bani familiei
Legea pentru completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscută ca legea „cash-back”, întrucât permite utilizatorilor de carduri ca la POS-urile magazinelor să retraga şi numerar, nu doar să achite cu cardul cumpărăturile, ar trebui să intre în vigoare din 20 mai 2016, după ce a fost adoptată de Parlament în 10 mai a.c.
În sprijinul implementării, MasterCard oferă o derogare, până la finalul anului, de la plata de către bănci a costurilor aferente serviciului cash-back prin care populaţia să ridice bani de la comercianţi prin intermediul POS-urilor. Chiar dacă nu ştie exact numărul agenţilor economici care vor intra sub incidenţa acestei legi, Cosmin Vladimirescu, General Manager, MasterCard România, dă o statistică destul de relevantă: „potrivit datelor INS și ONRC, doar 17% dintre comercianții din mediul rural au cifre de afaceri anuale de peste 100.000 euro, în timp ce 10% au afaceri între 50.000 și 100.000 euro pe an. Restul comercianților, circa 73%, se regăsesc în plaja cifrelor de afaceri anuale de sub 50.000 euro”.
„Suntem încrezători că legea va stimula dezvoltarea tranzacțiilor cu cardul întrucât susține atât extinderea rețelei de acceptare, în special în mediul rural, cât și crearea obiceiului de plată cu cardul. Vedem o posibilitate ca reţeaua de acceptare să crească cu până la 10% anul acesta, ca urmare a implementării acestei legi”, au declarat reprezentanții Visa.
Unele bănci din România aveau deja soluția tehnică pentru a oferi serviciul de cash-back în magazine, dar nu a existat cerere în acest sens. Legea „cash-back” introduce pentru comercianții cu o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 de euro obligativitatea de a accepta plata cu cardul și de a oferi clienților posibilitatea de a retrage numerar, ceea ce va da un impuls puternic dezvoltării pieței plăţilor electronice.
Din legea cash back mai decurge un avantaj adiacent, fără o legătură directă cu implementarea ei. Cea mai ieftină metodă de a trimite bani din străinătate în România este de a alimenta contul de card al celui căruia îi sunt trimişi banii. „Ca urmare a legii cash-back, toți deţinătorii de carduri din România vor putea primi numerar din contul lor bancar, în limita a 200 de lei, dacă fac o plată cu cardul direct de la comercianţii care oferă acest serviciu, fără să fie nevoiţi să caute un bancomat”, spun reprezentanţii Visa.
„Credem că Legea cash-back reprezintă un pas firesc în această direcţie a fiscalizării economiei, încurajând transparenţa, dezvoltarea sustenabilă şi progresul prin utilizarea pe scara largă a plăţilor electronice”, a adăugat oficialul MasterCard.
Reamintim că nu există niciun cost asociat comercianţilor pentru implementarea POS-urilor şi a serviciului de cash-back, costurile fiind suportate de băncile acceptatoare. Sistemul a fost gândit cu scopul de a creşte gradul de bancarizare a mediului rural, dat fiind că aproximativ 50% din populaţia ţării trăieşte în zone rurale şi nu are acces la servicii bancare elementare.