Lege nouă pentru sistemul bauspar: Prima de la stat va fi acordată diferenţiat, va fi mai mică pentru cei care nu iau credit

Prima dată de stat celor care semnează contracte de economisire-creditare va fi acordată diferenţiat: 25% din suma economisită, maximum 250 de euro pe an vor primi doar cei care se angajează că vor şi contracta un credit. Pentru ceilalţi, prima de la stat va fi de doar 20%, maximum 200 de euro pe an. Prevederea apare într-un proiect de lege care a trecut deja de trei comisii ale Senatului şi vine după ce Curtea de Conturi a acuzat băncile pentru locuinţe că utilizează ilegal prima de la stat.
Gabriela Ţinteanu - mie, 28 sept. 2016, 11:48
Lege nouă pentru sistemul bauspar: Prima de la stat va fi acordată diferenţiat, va fi mai mică pentru cei care nu iau credit

Sistemul de economisire-creditare (bauspar), prin care cei care doreau să primească un împrumut pentru cumpărarea sau renovarea unei locuinţe primeau o primă de la stat va fi modificat, astfel încât prima va fi diferenţiată. Cei care vor mai mulţi bani de la stat trebuie să se şi angajeze că vor lua un credit.

Prevederea apare într-un proiect de lege iniţiat de 21 de parlamentari din tot spectrul politic, prin care se modifică OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, care a trecut deja de mai multe comisii ale Senatului.

În momentul de faţă, românii care optează pentru sistemul de economisire-creditare şi apelează la cele două bănci pentru locuinţă (BCR şi Raffeisen), primesc de la stat o primă de 25% din suma economisită, dar nu mai mult de 250 de euro pe an dacă semnează un contract. Ulterior, pot primi un credit cu dobândă fixă, pentru repararea locuinţei sau cumpărarea unei locuinţe noi. Condiţia este ca suma economisită şi prima de la stat să ajungă la 40% din valoarea creditului solicitat, uar restul de 60% se acordă de bancă.

Legislaţia nu condiţionează însă clientul şi nici băncile: oamenii pot primi prima de maximum 250 de euro de la stat chiar dacă ulterior nu mai semnează nici un contract de credit. Un raport al Curţii de Conturi, de la finalul anului trecut, semnala acest lucru.

„Băncile nu au condiţionat acordarea primei de stat de obligativitatea justificării prin documente a utilizării în scop locativ a sumelor economisite, adică în scopul prevazut (achiziţia de locuinţe sau modernizarea acestora). În fapt, s-a constatat că băncile pentru locuinţe au permis utilizarea de către clienţi a subvenţiilor primite de la bugetul de stat în alt scop decât cel pentru care au fost acordate”, scria Curtea de Conturi în raport. Instituţia arăta că va propune Guvernului schimbarea modului în care Statul se implică în programul de economisire-creditare în domeniul locative, acuzând faptul că băncile de economisire-creditare ar fi acordat primele oferite de stat în mod ilegal.

Proiectul de lege aflat acum în dezbatere stabileşte două niveluri maxime ale primei de la stat: 250 şi, respectiv, 200 de euro. Va primi 250 de euro cine optează, de la începutul perioadei de economisire, pentru contractarea unui credit pentru renovarea sau cumpărarea unei locuinţe, şi 200 de euro cine nu optează pentru asta.

„Începând cu anul de economisire 2017, prima de stat se stabileşte diferenţiat, în funcţie de opţiunea clientului cu privire la acordarea creditului de către banca de economisire şi creditare în domeniul locativ”, se arată în proiectul de lege.

Mai departe, se arată că în cazul celor care „optează pentru acordarea unui credit pentru domeniul locativ, a unui credit anticipat sau intermediar, în baza contractului de economisire-creditare îmcheiat cu banca de economisire şi creditare pentru domeniul locativ, prima de stat se stabileşte la nivelul prevăzut la alin (1)”, adică 25% din suma economisită în anul respectiv de către client, dar maximum 250 de euro.
Pentru cei care nu optează pentru acordarea unui credit, prima maximă ce poate fi obţinută de la stat este de 20% din suma economisită, dar nu mai mult de 200 de euro.

În plus, din momentul în care legea va intra în vigoare, clienţii care încheie contracte de economisire-creditare au obligaţia de a prezenta băncii documentele justificative privind utilizarea în scop locativ a sumei reprezentând prima de stat.

Proiectul a trecut deja, cu aviz favorabil, de trei comisii ale Senatului, ultimul fiind primit ieri. Foru

Piaţa este blocată

Potrivut unei relatări din Ziarul Financiar din luna august, BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, nu au mai atras niciun client nou în sistem din toamna anu¬lui trecut, de când corectitudinea mode¬lu¬lui lor de business a fost pusă la îndoială de Curtea de Conturi. În momentul de faţă băncile doar dau credite celor care au făcut deja economii.

Te-ar mai putea interesa și
Dan Popa, director regional Veeam:  Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să schimbăm România
Dan Popa, director regional Veeam: Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să ...
Industria IT românească are un rol fundamental de a transforma societatea și economia României cu ajutorul fondurilor de 28 de miliarde de euro disponibile prin PNRR, este de părere Dan Popa,......
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora ...
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...