Americanii de la BSOG cer schimbarea legii offshore: E absolut necesar ca toată legislaţia ostilă investiţiilor din Marea Neagră să dispară
Citeşte şi Declarație-surpriză a premierului Orban. Nu mai avem nevoie de gazele din Marea Neagră?
Primele gaze noi ies din Marea Neagră la sfârșitul lui 2021. Americanii ne amenință cu arbitrajul international dacă legea offshore nu se schimbă
„Ca proiectele din Marea Neagră să ia avânt este absolut necesar ca toată legislaţia ostilă investiţiilor în zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră, care a fost adoptată în 2018, să dispară complet. Iar acele reguli care în acest moment permit companiilor străine şi producătorilor străini să aducă resurse naturale în România în detrimentul companiilor şi producătorilor locali trebuie să dispară. România trebuie să se asigure că poate produce fără probleme gaze proprii şi că se opreşte din importuri”, a spus Mark Beacom, cu ocazia demarării lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD.
El a subliniat că în acest domeniu competiţia este acerbă, dar „este alegerea României dacă va câştiga competiţia pentru care are toate atuurile şi însuşirile necesare, sau o va pierde”.
Oficialul BSOG a precizat că nu doreşte un regim preferenţial pentru compania pe care o conduce, ca şi investitor în România, şi nici condiţii mai avantajoase comparativ cu alte industrii.
„Ceea ce ne dorim este să fim un membru aşteptat cu braţele deschise şi care să facă parte din echipa de câştigători a României”, a punctat Beacom.
Acesta a menţionat că legea privind taxele suplimentare nu este sustenabilă şi va omorî industria, menţionând că le-a spus acţionarilor companiei să nu fie îngrijoraţi şi să meargă mai departe, pentru că legea va fi modificată până când va demara producţia.
„România nu poate să nu dezvolte zăcămintele din Marea Neagră. Sunt încrezător că până vom începe producţia legislaţia va fi modificată”, a mai spus oficialul BSOG, companie parte a Carlyle International Energy Partners.
Beacom (BSOG): Cred că nimeni nu îşi doreşte ca România să importe gaze de la alţi producători din Marea Neagră
România trebuie să fie mândră de resursele pe care le are şi trebuie să lucreze ca să le poată pune în valoare, deoarece cred că nimeni nu îşi doreşte să importe gaze de la alţi producători din Marea Neagră, a declarat, joi, Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil& Gas.
„Nu trebuie să uităm că România nu este singura ţară cu deschidere la Marea Neagră. Are şi alţi vecini care, cu disperare, încearcă să ajungă la momentul la care se află ea acum. Am vazut şi l-am auzit pe preşedintele Turciei cum a vorbit despre o descoperire semnificativă în Marea Neagră. Şi ceea ce este absolut remarcabil este cât de mândru este preşedintele Turciei când vorbeşte în numele statului turc despre această descoperire de gaze şi cât de încrezător este atunci când vorbeşte despre oportunităţile viitoare ale Turciei (…) România trebuie să fie mândră de resursele pe care le are şi trebuie să lucreze ca să le poată pune în valoare, trebuie sa fie încrezătoare că poate pune în producţie aceste resurse şi că îşi poate valorifica potenţialul la adevărata valoare şi poate să facă proiecte similare”, a spus Beacom.
Acesta a subliniat, cu ocazia demarării lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, că proiectul reprezintă doar o mică parte a potenţialului economic al părţii române a Marii Negre şi că România nu ar trebui să importe în acest moment niciun metru cub de gaze.
„Sper ca acest proiect să fie punctul de pornire ca România să înceapă să culeagă absolut toate beneficiile pe care le poate avea în urma exploatărilor din Marea Neagră. (…) Cred că nimeni nu îşi doreşte, uitându-ne la România, să importe gaze de la alţi producători aflaţi în jurul Mării Negre, în condiţiile în care are un potenţial atât de mare. De fapt, România nu ar trebui să importe în acest moment niciun metru cub de gaze. Toţi aceşti bani care se plătesc pentru importuri se duc în afara ţării”, a punctat oficialul BSOG, companie parte a Carlyle International Energy Partners.
El a semnalat că proiectul companiei este cel mai bun exemplu în acest sens, în condiţiile în care este realizat cu Grup Servicii Petroliere, o companie românească, iar acesta foloseşte platforme româneşti, vase româneşti angajaţi români, baze logistice din România şi subcontractori români.
Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre care va fi construit după anul 1989, are capacitatea de a acoperi în prima fază 10% din cererea de gaze naturale a României. În prezent există circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmează să intre în producţie la un volum de circa 1 miliard de metri cubi pe an. Proiectul cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina (320 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007 respectiv 1995.
Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a Proiectului MGD (construirea platformei de producţie offshore, săparea sondelor de dezvoltare, instalarea conductelor offshore şi de uscat şi construirea terminalului de procesare a gazelor) se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore. Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie.
În luna februarie 2019, partenerii şi acţionarii BSOG au luat decizia de a investi în Proiectul MGD. Acesta va genera o investiţie de 400 de milioane de dolari iar aproximativ 70% din totalul activităţilor contractate vor proveni din România.