FPPG salută revizuirile propuse de Ministerul Energiei pentru legea Offshore şi legea Petrolului

Economica.net
22 09. 2019
petrol_mare_567654_45417900

Potrivit FPPG, prin setul de amendamente nou introdus, autorităţile recunosc deopotrivă necesitatea asigurării stabilităţii şi competitivităţii regimului fiscal aplicabil sectorului offshore.

„FPPG salută faptul că autorităţile doresc modificarea legislaţiei în favoarea dezvoltării proiectelor de investiţii în petrol şi gaze. Totodată, FPPG îşi afirmă în continuare deplina disponibilitate pentru dialogul cu autorităţile în vederea construirii unui cadru de reglementare cât mai eficient pentru dezvoltarea economică a României şi cât mai favorabil derulării de investiţii semnificative în sectorul energetic românesc”, susţine Daniel Apostol, Director de Relaţii Externe FPPG.

Citeşte şi Şansă nouă pentru gazele din Marea Neagră. Guvernul modifică legea offshore, proiect de lege pro-investiţie 

Potrivit federaţiei, dat fiind nivelul ridicat de risc în regiunea Mării Negre, România trebuie să acţioneze pentru sporirea atractivităţii şi a competitivităţii sale ca destinaţie a capitalului, a tehnologiei şi a know-how-ului în sectorul offshore, ţinând în permanenţă seamă de cele mai bune practici în domeniu la nivel mondial, precum şi de tendinţele internaţionale şi regionale.

În România, piaţa gazelor naturale a fost dată peste cap de OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, care prevedea plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de producţie internă timp de trei ani. Aceasta deşi piaţa fusese complet liberalizată încă din 2017. Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, rămânând plafonate doar preţul gazelor româneşti pentru populaţie şi termocentrale, începând cu 1 mai 2019. Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzacţionate pe bursă, destinate consumatorilor industriali. Atât OUG 114/2018, cât şi OUG 19/2019 sunt în prezent dezbătute în Parlament.