Legea, iniţiată de deputatul PNL Florin Roman, prevede că amenzile pe care le poate aplica ASF sunt diferenţiate pentru persoane fizice şi juridice şi se constituie în venit la bugetul de stat, scrie Agerpres.
Potrivit actului normativ, pentru nerespectarea prevederilor ordonanţei, precum şi a reglementărilor şi hotărârilor Consiliului ASF, acesta poate aplica avertisment scris, amendă pentru persoanele fizice, care este cuprinsă între 1.000 lei şi echivalentul în lei a 25% din venitul net anual realizat cu angajatorul sau amendă pentru persoanele juridice cuprinsă între 10.000 lei şi echivalentul în lei a 1% din cifra de afaceri anuală.
Amenzile încasate se constituie venit la bugetul de stat, prevede legea.
Consiliul ASF poate aplica şi suspendarea parţială sau totală, pe un termen de până la 90 de zile, a autorizaţiei acordate. De asemenea, poate retrage autorizaţia acordată de ASF.
„Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva membrilor Consiliului ASF sau împotriva personalului acesteia însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere şi control se suportă de către ASF, dacă organele judiciare constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea în condiţiile legii a atribuţiilor de supraveghere şi control”, mai stipulează legea.