Legea Business Angels va atrage investiţii de 5-10 milioane de euro în 500 de firme în primul an de implementare – Jianu

Legea Business Angels, aprobată recent de Parlament, va genera investiţii în 500 de firme, în valoare totală de 5 - 10 milioane de euro, în primul an de la implementare, susţine Florin Jianu, iniţiatorul legii şi fost ministrul delegat pentru IMM-uri.
Economica.net - mar, 12 mai 2015, 12:44
Legea Business Angels va atrage investiţii de 5-10 milioane de euro în 500 de firme în primul an de implementare - Jianu

‘Cred că se vizează în jur de 500 de companii într-un prim an de investiţii, şi o investiţie undeva între cinci şi zece milioane de euro, global. Piaţa, probabil, la maturitate o să permită mult mai mult şi odată cu atragerea investitorilor din afara ţării care vor considera România atractivă. Dar, acesta este un început’, a explicat Jianu.

Potrivit reglementării, un investitor privat oferă unei firme tinere un împrumut de minimum 3.000 de euro, pe trei ani, şi primeşte, în schimb, părţi sociale în afacere. Iniţial, proiectul Guvernului prevedea un prag minim de investiţie de 5.000 de euro, însă parlamentarii l-au scăzut la 3.000 de euro, dar au introdus, în schimb, un plafon maximal de 200.000 de euro, scrie Agerpres.

De asemenea, parlamentarii au eliminat limita de vârstă pentru afacerea care ar putea beneficia de aceste facilităţi. În varianta iniţială era prevăzută o limită de trei ani de la înfiinţarea firmei.

‘Rămâne această problemă cu un anumit tip de profilarea a companiilor noi. Dacă o companie este deja pe piaţă de 20 de ani, este ciudat să vorbim de investiţii business angels. Ar trebui să fie o limită de vârstă’, susţine Marius Ghenea, membru al grupului de lucru pentru Antreprenoriat din Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

La rândul său, Florin Jianu a menţionat că limita de vârstă a fost eliminată la sugestia Consiliului Concurenţei. El a precizat că este convins că investiţiile vor fi atrase de firme tinere, având în vedere experienţa în înfiinţarea SRL-D (facilităţile oferite pentru antreprenorii aflaţi la prima afacere). ‘Anul trecut a fost eliminată limita de vârstă a antreprenorului şi, între timp, tot tinerii au fost cei mai activi. 70% – 80% sunt tineri, deşi a fost eliminată limita de vârstă’, a explicat Jianu.

Potrivit legii, investitorul ‘business angel’ este scutit de impozit asupra veniturilor din dividendele de la firma în care a făcut investiţia, timp de 5 ani. În plus, când decide să vândă părţile sociale obţinute în firmă, este scutit de impozit pe câştigul obţinut (diferenţa pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de cumpărare), dacă transferul are loc după trecerea unui termen de trei ani de la dobândire.

Pentru a beneficia de prevederile legii, investitorul trebuie să intre în afacere în calitate de persoană fizică şi poate primi maxim 49% din SRL-ul în care investeşte.

Firma în care se investeşte obţine capitalul necesar dezvoltării afacerii printr-un împrumut fără dobândă. Pe lângă bani, atrage în firmă şi experienţă şi know-how de la investitor.

La rândul său, firma în care se investeşte trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să fie societate cu răspundere limitată (SRL), să fie întreprindere autonomă, nu se află în stare de faliment ori lichidare. În plus, trebuie să fie o microîntreprindere sau o firmă mică (cu active şi cifra de afaceri mai mici de 10 milioane de euro şi mai puţin de 50 salariaţi).

Sub incidenţa legii nu intră investiţiile realizate în societăţi care desfăşoară activităţi în domeniile bancar, asigurări şi reasigurări, piaţă de capital, intermedieri financiare, orice alte activităţi în domeniile financiar, tranzacţii imobiliare, închiriere active imobiliare, intermedieri în domeniul imobiliar, dezvoltare imobiliară, jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de oţel, producţie sau comercializare de cărbune, construcţii de nave maritime şi fluviale, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe si preparate stupefiante si psihotrope, consultanţă în orice domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Premierul suedez a declarat că țara sa va pune la dispoziţie trei nave de război şi un avion pentru a fi supravegheate infrastructurile esenţiale din Marea Baltică şi „flota fantomă” a......
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că aproape 450 de de şoferi au rămas ieri fără permis de conducere pentru ...
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Începând cu 1 ianuarie 2025, Credit Europe Bank își desfășoară activitatea în România ca sucursală a băncii olandeze, ...
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
Românii pot investi, începând de luni, 13 ianuarie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu ...