Legea care interzicerea fumatul a fost contestată la CCR de 33 de senatori

Senatori din mai multe grupuri parlamentare au iniţiat, luni, o contestaţie la CCR la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, a declarat pentru Agerpres senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai.
Economica.net - lun, 21 dec. 2015, 18:19
Legea care interzicerea fumatul a fost contestată la CCR de 33 de senatori

‘Am contestat legea care se află la promulgare acum la domnul preşedinte Iohannis privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Legea are multe probleme de neconstituţionalitate în exprimare. Se înţelege că inclusiv în spaţii colective private, de exemplu la dumneavoastră acasă, nu puteţi fuma, ceea ce nu este constituţional’, a afirmat Alfred Laurenţiu Mihai.

Senatorul a adăugat că, în opinia parlamentarilor care au depus contestaţia, legea în forma în care a fost adoptată separă fumătorii în două categorii: cei care pot fuma în aeroporturi sau cei care sunt în închisori de maximă siguranţă şi ceilalţi fumători care nu au voie.

‘Bineînţeles că nu au voie decât dacă sunt în situaţia cu pricina, adică ori se află în închisoare şi numai acolo pot fuma într-un spaţiu public închis sau în aeroporturi, în spaţii special amenajate, ceea ce nu este constituţional. Practic, este o discriminare, între fumători vorbesc. Dacă nu s-ar putea fuma nicăieri într-un spaţiu public închis ar fi corect. Dacă legea ar trece în această formă şi ar fi votată în Parlament cu unanimitate nu ar fi nicio problemă. Plus că trebuie văzute foarte bine părţile de constituţionalitate care noi credem că au fost încălcate. Noi nu putem să spunem sută la sută dacă avem dreptate sau nu decât după ce Curtea va da un verdict’, a explicat Alfred Laurenţiu Mihai.

Senatorul a precizat că demersul către CCR este susţinut de alţi 32 de senatori. ‘Nu este iniţiată doar de mine, este iniţiată împreună cu colegii mei, suntem 33 de senatori care am semnat această contestaţie la Curtea Constituţională. Au semnat 33 de colegi, nu pot să vă spun acum nume, dar pot să vă spun sigur că sunt de la mai multe grupuri parlamentare. De exemplu, doamna Anghel (Cristiana Anghel – n.r.) a fost cu mine, a semnat şi dânsa. Au fost şi de la Cameră care au susţinut, domnul Fenechiu (Daniel Fenechiu – n.r.) alături de care am formulat contestaţia. Nu a semnat-o pentru că e de la Cameră şi noi am depus-o de la Senat, secretariatul general al Senatului’, a completat el.

Alfred Laurenţiu Mihai a afirmat că demersul la CCR nu este împotriva unei legi antifumat, dar trebuie ca un astfel de act normativ să respecte prevederile constituţionale.

‘Este corect să avem o lege antifumat care să respecte normativele, directivele europene, este corect să protejăm nefumătorii, să nu se fumeze în preajma copiilor. Sunt de acord cu toate aceste lucruri, dar nu sunt de acord să trecem de dragul de a trece o lege nefiind constituţională’, a susţinut senatorul.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie de plenul Camerei Deputaţilor, Cameră decizională în acest caz. Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi ‘pentru’, 20 ‘împotrivă’ şi 26 de abţineri.

Te-ar mai putea interesa și
Tendinţă îngrijorătoare. Volumul cheltuielilor UE neconforme este în creştere (raport ECA)
Tendinţă îngrijorătoare. Volumul cheltuielilor UE neconforme este în creştere (raport ECA)
Nivelul de eroare estimat pentru cheltuielile de la bugetul Uniunii Europene creşte de la un an la altul, iar nivelul record al datoriei, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei,......
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 14,6%, în primele opt luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 14,6%, în primele opt luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) înregistrat de România în primele opt luni ale anului în curs s-a majorat cu ...
PIB a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din 2024 – date INS
PIB a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din 2024 – date INS
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II din 2024 a fost de 442,094 miliarde lei preţuri ...
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru – vizat de DNA într-un dosar de luare mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru – vizat de DNA într-un dosar de luare mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru este vizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar ...