Legea care omoară micii comercianți de carburanți, votată de Camera Deputaţilor

Economica.net
02 09. 2020
rezervor_98522200

S-au înregistrat 144 voturi pentru, 37 contra şi 67 abţineri.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare transparentizarea şi predictibilitatea activităţii de tranzacţionare a produselor energetice şi pentru eficientizarea activităţii de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale în domeniu, potrivit raportului comisiei de specialitate.

Conform articolelor adoptate, „operatorii economici care doresc să distribuie şi să comercializeze angro băuturi alcoolice, tutun prelucrat şi produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, păcură(CLU, CLG, CTL, combustibil ecologic pentru centrale termice etc) gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili – sunt obligaţi să se înregistreze la autoritatea competentă potrivit prevederilor stabilite prin ordin al preşedintelui A.N.A.F”.

„În vederea obţinerii atestatului de comercializare, operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia îndeplinirii următoarelor condiţii, la data la care depun cererea şi pe perioada comercializării produselor energetice: a) să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare, în proprietate sau folosinţă – contract de locaţiune, contract de comodat sau cu orice titlu legal; b) depozitul angro trebuie să fie dotat cu rezervoare verificate metrologic care să permită în orice moment determinarea stocurilor faptice; c) depozitul angro trebuie să fie dotat cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu rezervoarele de carburanţi, care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate, ieşite, precum şi a stocurilor, pe fiecare tip de produs energetic şi furnizor; d) depozitul angro trebuie să fie dotat cu un sistem de supraveghere video a rezervoarelor, a zonelor de descărcare/încărcare şi a plăcuţelor de înmatriculare a mijloacelor de transport care asigură aprovizionarea”, prevede textul adoptat.

„Stocarea imaginilor înregistrate cu un sistemul de supraveghere se face pe o durată de minimum 30 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie să funcţioneze permanent, inclusiv în perioadele de nefuncţionare a depozitului angro, chiar şi în condiţiile întreruperii alimentării cu energie electrică de la reţeaua de distribuţie. Cantităţile de produse energetice comercializate în baza atestatului trebuie să fie recepţionate şi livrate fizic doar din depozitul angro autorizat. Sunt exceptaţi de la obligaţia îndeplinirii acestor condiţii: a) operatorii economici care comercializează produse energetice în baza cardurilor de combustibil către consumatorii finali; b) operatorii economici afiliaţi ai operatorilor economici autorizaţi ca antrepozitari autorizaţi, destinatari înregistraţi şi care comercializează produse energetice din locaţiile autorizate ale operatorilor economici care sunt afiliaţi”, mai arată textul.

Legea intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Legea omoară micii comercianți

”Este o lege făcută pentru o singură companie, singura din piață care și-a construit o rețea de depozite. Este o lege anticoncurențială, care scoate din piață circa 900 de firme”, a declarat pentru G4Media.ro consultantul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Proiectul de lege votat de Parlament miercuri va afecta puternic agricultura, dat fiind că mulți fermieri cumpărăr motorină pentru lucrări de la acești angrosiști, a mai spus Biriș. ”Or, pe piață rămâne acum un singur mare jucător care va face prețul”, a declarat acesta pentru G4Media.ro.

Proiectul nu a fost susținut de Guvern.