În opinia acestuia, Legea dării în plată nu aduce multe avantaje, cu atât mai puţin pentru clienţii băncii.
„Dacă Legea dării în plată va trece, programul ‘Prima casă’ va fi suprimat şi persoanele particulare nu vor avea niciun avantaj. Nimeni nu va mai obţine o casă, investitori care să construiască noi case nu vor mai veni. Deci, cine are de câştigat din această lege? Răspunsul meu la această întrebare este: nu ştiu. Eu am o mică idee: va avantaja speculanţii şi pe nimeni altcineva. Nici clienţii noştri nu vor beneficia, nici statul, nici clienţii care sunt de condiţie socială modestă”, a explicat directorul general al BRD.
Lhotte a afirmat că programul „Prima casă” nu poate exista în paralel cu Legea dării în plată, fiind antinomice. În plus, el consideră că este posibil să fie redactată o lege care să aibă un caracter social.
„Ascult politicienii care încep să evolueze în felul în care gândesc şi au un fir logic în ceea ce spun. Am văzut opinia exprimată de PSD la congresul de la Braşov sau Sinaia. Idei inteligente. Pesediştii spuneau acolo de ce să nu avem o lege care să fie într-adevăr rezervată pentru cei care au o singură locuinţă în care stau”, a spus Philippe Lhotte.
Potrivit acestuia, mai pot fi adăugate şi alte condiţii la această lege, cum ar fi valoarea locuinţei respective.
„Cred că opinia partidelor politice va evolua. Am văzut această evoluţie în rândul PSD-ului. Sper că şi PNL-iştii vor evolua. În sânul PNL-ului nu s-a ajuns la o idee coerentă exprimată. Eu sunt convins că diferitele partide se vor exprima fiecare la rândul său, îşi vor exprima o opinie realistă, neuitând nicio clipă faptul că România trebuie să îşi respecte angajamentele europene. România nu este o ţară în care să existe legi cu aplicare retroactivă şi toate legile care trebuie dezvoltate trebuie să fie în favoarea economiei, să fie susţinută creşterea economică, nu inversul acesteia”, a subliniat acesta.