Reprezentanţii organizaţiei cer ca programul ‘Prima Casă’ să continue şi în general ca statul să poată interveni, în calitate de garant, pentru a facilita accesul la diferite categorii de credite care pot avea un impact social şi economic pozitiv.
‘Ne dorim ca tinerii să îşi permită în continuare locuinţe. Nu trăim într-o ţară în care din banii de pensie o persoană să poată plăti şi chirie şi să şi trăiască. Şansa pe care o au tinerii prin programul ‘Prima Casă’ nu trebuie luat în derâdere, cum am văzut că se întâmplă pe alocuri în spaţiul public. Trăim în acelaşi timp într-o lume dinamică şi ne aşteptăm la multe schimbări pe viitor, inclusiv la situaţii în care va fi oportună susţinerea accesului la diferite tipuri de credite. Dacă statul va vrea să răspundă şomajului ridicat, de exemplu, susţinând un program de credite pentru reprofesionalizare şi fiind garant pentru acele credite, cum va mai fi credibil dacă acum, prin lege, va renunţa la garanţii deja asumate şi va muta riscul prin lege asupra băncilor, inclusiv pentru contractele în derulare? O astfel de abordare decredibilizează politicile şi garanţiile statului şi ar fi profund iresponsabilă’, arată Mihai Dragoş, Preşedinte CTR.
În vederea documentării poziţiei, Consiliul Tineretului din România a solicitat şi primit o analiză a legii din punct de vedere juridic, realizată de avocat Andreea Gligor- Crişan, partener în cadrul societăţii civile de avocaţi ‘Arion, Gligor, Cojocariu’ şi dată publicităţii alături de poziţia oficială a CTR.
‘Analiza juridică realizată relevă faptul că o lege precum cea a dării în plată poate reprezenta o soluţie salvatoare pentru consumatorii care nu mai pot achita rate aferente contractelor de credit încheiate. Totuşi, considerăm că în elaborarea şi adoptarea unei legi cu un asemenea impact social şi financiar nu trebuie trecute cu vederea dispoziţiile Codului de Procedură civilă şi nu trebuie nesocotite drepturile părţilor într-un proces, mai ales dreptul la un proces echitabil. Ca atare, dacă se vor face modificările necesare în ceea ce priveşte respectarea Codului de procedură civilă, această lege va putea fi aplicată cu succes şi va reuşi să conducă la o reală împărţire a riscului contractual între creditor şi debitor ‘, arată Andreea Gligor Crişan.
Organizaţia a trimis observaţiile sale şi a solicitat de asemenea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor să fie invitată la dezbaterile asupra legii.
‘Ne dorim ca această iniţiativă, aparent bine intenţionată, să se finalizeze cu o lege care împarte în mod echitabil riscurile creditării între părţi şi nu printr-o lege care le taie aripile tocmai celor pe care ar trebui să îi protejeze’, consideră preşedinte CTR.
Consiliul Tineretului din România este persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial şi reuneşte 17 structuri federative cu o reţea de peste 250 de organizaţii de şi pentru tineret din ţară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) şi Organizaţia Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth). Preşedintele CTR este membru desemnat în Consiliul Economic şi Social al României.