Legea dării în plată poate determina o spirală în cascadă a efectelor economice negative – Analiştii Financiar Bancari

Legea Dării în Plată ar putea produce efecte puternic negative, din punct de vedere macroeconomic, al investiţiilor ori al prosperităţii generale a populaţiei, consideră 53% dintre analiştii care au participat la sondajul AAFBR.
Economica.net - mie, 17 feb. 2016, 12:25
Legea dării în plată poate determina o spirală în cascadă a efectelor economice negative - Analiştii Financiar Bancari

Un sondaj derulat în rândul membrilor de către Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România scoate în evidenţă faptul că Legea Dării în Plată (cedarea garanţiei pentru stingerea datoriei faţă de creditor, în forma sa actuală, fără limite de aplicare şi criterii sociale) poate determina un efect negativ asupra creditării prin prisma impredictibilităţii cadrului legislativ şi reducerii drepturilor contractuale şi de proprietate ale creditorului.

AAFBR consideră că o abordare necorelată cu riscul real şi fragilitatea realităţii economice actuale, combinată cu o legislaţie vagă, pot genera o spirală de efecte în cascadă cu un rezultat net economic final mai degrabă negativ.

67% dintre analiştii chestionaţi consideră că s-ar putea reduce creditarea într-o măsură semnificativă datorită restrângerii numărului de clienţi eligibili ori creşterii prudenţei creditorilor.

Numai 10% consideră că efectele ar fi minime, deoarece Legea se referă la un număr redus de cazuri de clienţi aflaţi în dificultate financiară.

53% dintre analişti consideră că Legea Dării în Plată produce efecte puternic negative, din punct de vedere macroeconomic, al investiţiilor ori al prosperităţii generale a populaţiei.

Pentru 30% dintre analişti efectele estimate sunt moderate, prin prisma încetinirii temporare a unor sectoare economice.

Ȋn viziunea a peste 80% dintre analiştii chestionaţi, rolul disponibilităţii creditării imobiliare asupra populaţiei şi a economiei în general este important, pornind de la calitatea condiţiilor de locuit ale populaţiei, până la efectul de mobilizare macroeconomica (sectorul imobiliar, materiale de construcţii, etc.).

Numai 20% dintre analişti consideră componenta de resurse financiare disponibile pentru consum ca fiind mult mai importantă.
Cu toate acestea, 47% dintre analişti consideră că efectele asupra stabilităţii sistemului financiar bancar per ansamblu ar fi moderate, datorita capitalizării puternice a băncilor locale.

43% dintre analişti însă consideră că ar exista pierderi financiare semnificative, cu urmări negative în solvabilitatea unor instituţii private.

50% dintre analiştii chestionaţi se aşteaptă la blocarea pieţei imobiliare şi a sectorului construcţiilor, precum şi la reducerea încrederii consumatorilor. O proporţie egală estimează doar efecte limitate în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare.

Participanţii la sondajul AAFBR au transmis în acelaşi timp comentarii extensive privind proiectul de lege al dării în plată, în contextul de piaţă actual. Pe baza acestora, Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România doreşte să pună în evidenţă faptul că potenţialele efecte depind semnificativ de forma finală a legii şi de normele metodologice ce vor fi emise pentru aplicarea ei, astfel încât de lege sa beneficieze categoria socială vizată.

Cu toate acestea, incertitudinea care marchează legislaţia primară / secundară face aproape imposibilă vizualizarea unui rezultat probabil, care depinde semnificativ de măsurile prudenţiale ale instituţiilor financiar-bancare şi gestionarea ulterioară a situaţiei.

Situaţia curentă de piaţă este marcată de incertitudine şi neîncredere, ceea ce determină un potenţial disruptiv considerabil, posibil a fi neutralizat numai printr-o abordare metodică şi echilibrată din partea instituţiilor financiar-bancare, cu o monitorizare atentă a evoluţiei reale a riscului transferat către acestea de forma curentă a legii. O abordare necorelată cu riscul real şi fragilitatea realităţii economice actuale, combinată cu o legislaţie vagă, pot genera o spirală de efecte în cascadă cu un rezultat economic final semnificativ negativ.

Dacă măsurile de compensare a riscului adoptate de instituţiile bancare depăşesc posibilităţile populaţiei acestea vor conduce la o încetinire notabilă a creditării, care va genera o scădere a preţului imobilelor. Aceasta va genera, la rândul său, creşterea ratei de abandon a creditului şi va conduce inevitabil la creşterea portofoliului imobiliar al băncilor scos către vânzare, determinând o presiune suplimentară de scădere a preţurilor locuinţelor / materialelor de construcţii, generând astfel un cerc vicios cu efecte asupra întregii economii.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 70 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud și ambasadorul acestei țări au vizitat centrala de la Cernavodă. Uzina a beneficiat în timp de importante investiții coreene
Președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud și ambasadorul acestei țări au vizitat centrala de la Cernavodă. Uzina ...
Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica, a subliniat importanţa colaborării cu Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) în două proiecte majore: retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă şi......
Schimbările climatice aduc aparatele de aer condiționat portabile în casele germanilor, agregate de care nu aveau nevoie până acum câțiva ani – Bloomberg
Schimbările climatice aduc aparatele de aer condiționat portabile în casele germanilor, agregate de care nu aveau nevoie ...
Majoritatea locuinţelor din Germania, şi din nord-vestul Europei, nu au aer condiţionat şi nici nu aveau nevoie de un ...
Dragoș Anastasiu cere DNA o copie a presupusului denunț pe care l-ar fi făcut. Vicepremierul spune că nu a semnat și depus niciun denunț, ci doar a dat declarații cu privire la fapte
Dragoș Anastasiu cere DNA o copie a presupusului denunț pe care l-ar fi făcut. Vicepremierul spune că nu a semnat și ...
Vicepremierul Dragoş Anastasiu afirmă că nu a semnat şi nu a depus un denunţ în dosarul de corupţie ale unor funcţionari ...
Dragoș Pîslaru (MIPE): Am deblocat semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din PNRR
Dragoș Pîslaru (MIPE): Am deblocat semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din PNRR
Semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ...