Legea de înfiinţare a Băncii de Dezvoltare va fi curând pe masa Guvernului. Produsele vor fi pe piaţă în acest an – Eximbank

Economica.net
27 05. 2015
eximbank_palat_kissellef_45590000

‘Sperăm că într-un interval foarte scurt vom avea pe masa Guvernului proiectul noi legi, astfel încât implementarea produselor să poată să intre pe linie dreaptă în a doua parte a anului. (…) Vorbim de Bancă de Dezvoltare ca o instituţie specializată, creată de un guvern pentru a finanţa dezvoltarea economiei furnizând finanţare pe termen lung în special pentru acele zone care sunt evitate de băncile comerciale’, a declarat marţi Paul Ichim, în cadrul conferinţei ‘Viitorul Modelelor de Business Bancar’.

El a precizat că noua bancă va finanţa zonele care nu sunt acoperite de băncile comerciale, cum ar fi IMM-urile, în special start-up-urile, care sunt ignorate sau văduvite de finanţare. ‘Este adevărat că şi reglementările sunt foarte dure. Totuşi, motorul unei economii este reprezentat de aceste mici companii care trebuie să reprezinte baza unei economii’, a explicat Ichim.

Reprezentantul EximBank a spus că şi absorbţia fondurilor europene va reprezenta o zonă de finanţare pentru Banca de Dezvoltare. ‘Vorbim de 2,5 miliarde de euro pentru finanţarea operatorilor regionali pe zona de apă canal, foarte greu de finanţat. Vorbim de finanţarea acelor ONG-uri care preiau serviciile sociale ale grupurilor vulnerabile, 2,2 miliarde de euro. Vorbim de 1,3 miliarde de euro care trebuie să vină în perioada următoare pentru finanţarea IMM-urilor şi a companiilor mari inovative’, a subliniat vicepreşedintele băncii.

În opinia sa, şi asociaţiile de municipalităţi care desfăşoară anumite proiecte găsesc foarte greu finanţare şi, fără nişte produse specifice foarte clare pentru aceste entităţi, este foarte greu să fie finanţate şi implementate proiectele, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, Ichim a atras atenţia asupra faptului că noua instituţie nu va acoperi în integralitate ceea ce înseamnă potenţiali clienţi respinşi de băncile comerciale. ‘Este foarte bine să nu dăm expectaţii false nici pentru bănci şi nici pentru clienţii care aşteaptă înfiinţarea acestei bănci de dezvoltare. Ştim că foarte multe din acele proiecte (respinse de celelalte bănci – n.r.) nu sunt viabile din punct de vedere economic. Vrem doar să intrăm pe o nişă foarte clară, care aduce avantaje pentru economie, unde riscurile sunt ceva mai mari decât în cazul proiectelor acceptate de băncile comerciale, dar care sunt controlabile’, a mai spus reprezentantul băncii.

Paul Ichim a adus în discuţie şi nivelul de reglementare din România care ar putea fi excesiv pentru o Bancă de Dezvoltare. ‘În opinia noastră, zona de reglementare a Băncii de Dezvoltare, adică a activităţii pe care EximBank urmează să o desfăşoare în mandat în numele statului român, ar trebui să nu se supună tuturor acestor cerinţe de prudenţialitate, pentru că altfel ajungem exact în zona băncilor comerciale şi a problemelor pe care le au în a finanţa astfel de entităţi. Este o discuţie care a fost ridicată şi la nivelul parteneriatului cu Ministerul Finanţelor şi se poartă şi cu Banca Naţională, pentru eficientizarea activităţii viitoarei bănci’, a subliniat Ichim.

Potrivit acestuia, în momentul în care s-a decis înfiinţarea Băncii de Dezvoltare s-a ales varianta EximBank pentru că înfiinţarea unei entităţi noi ar fi presupus eforturi financiare şi ar fi durat foarte mult timp până la punerea în funcţiune. Pe de altă parte, EximBank funcţionează în baza unei legi speciale şi desfăşoară deja activităţi în mandat în numele şi contul statului român.