Iată cele mai importante modificări
Plafoanele maxime de preț pentru clienți se mențin până la 31 martie 2026, cu un an mai mult decât se stabilise prin legislația actuală
De la 1 aprilie 2024, producătorii de gaze din România vor vinde gazele pntru clienții casnici și pentru CET-uri la prețul de 120 de lei/MWh, în loc de 150 de lei, ca acum, și se va menține la acest nivel până la 31 martie 2025.. Marja reglementată a furnizorilor de gaze crește însă ușor, de la 12 la 15 lei/MWh. Astfel, prețul final plătit de consumatorii de gaze este de așteptat să scadă începând cu consumul lunii aprilie.
Redevențele datorate de produătorii de gaze vor fi calculate la prețul de 120 de lei/mWh pentru gazele destinate consumului populației și CET-urilor.
Pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026, furnizorii de energie electrică/gaze trebuie să facă oferte tip valabile cel puțin trei luni de zile, ce include o componentă de achiziție a energiei/gazelor, plus marja fixă de furnizare (73 de lei/MWh la electricitate și 15 lei MWh la gaze) plus tarife de rețea și taxe.
Componenta de achiziție a energiei electrice/gazelor naturale din prețul aferent ofertelor de furnizare, aplicabilă în perioada de tranziție aprilie 2025-martie 2026 se stabilește pe baza unei formule, luând în considerare media ponderată a prețurilor rezultate din toate tranzacțiile cu produse standardizate pe termen mediu și lung realizate pe piețele la termen și media ponderată a prețurilor de închidere a pieței spot, la care se va aplica un coeficient de 1,1.
Mecanismul de achiziție centralizată (MCEE), prin care prodicătorii erau obligați să vândă mare orte din energia electrică la prețul de 450 de lei/MWh va deveni opțional de la 1 aprilie, iar prețul scade la 400 de lei.
Supraimpozitarea producătorilor energie electrică va pleca de la pragul de preț de 400 de lei/MWh și va fi de 100% din orice preț peste acest nivel. Extrem de important: cantitățile de energie electrică ce se vând prin MACEE nu se supraimpozitează deloc.
Știrea se actualiează