Legea de renunțare la cărbune până în 2030 ar putea fi modificată. Nu se închide nimic până nu se pune altceva în loc, ce se închide nu se desființează, se conservă – anunț PSD
PSD anunță că intervine în Ordonanța de Urgență care presupune închiderea tuturor centralelor electrice pe cărbune și a minelor aferente până la finalul anului 2030 și că Ministerul Energiei (post controlat de PNL) va modifica actul normativ cu două prevederi esențiale: nu se închide nimic până nu se pune altceva în funcțiune, la aceeași putere instalată și ce se închide nu se desființează, ci trece în conservare.
Iată integral comunicatul PSD
“PSD anunță că în urma intervenției experților social-democrați Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât să fie îndeplinite următoarele două criterii:
1) Nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc. Nicio unitate de producție de energie pe bază de lignit sau huilă nu va fi închisă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente pe bază de gaz, energie nucleară sau din surse de energie regenerabilă.
2) Ceea se închide nu se desființează, ci intră în conservare. Toate unitățile pe bază de lignit și huilă care vor fi închise, vor fi conservate și vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România, putând fi redeschise în caz de necesitate.
PSD susține categoric toate politicile de reducere a poluării și de tranziție către o economie decarbonificată, care trebuie să constituie un obiectiv major pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.
În același timp PSD consideră că, în contextul crizei energetice, România trebuie să utilizeze toate capacitățile de producție de energie pentru protejarea populației și a economiei naționale, la fel cum se întâmplă în multe state europene.
Ce presupune OUG privind decarbonarea
În esență, s-a legiferat închiderea tuturor termocentralelor pe cărbune – și lignit și huilă – până la 31 decembrie 2030, și a minelor și carierelor aferente.
“S se stabilește ca încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, să se realizeze până la data de 31 decembrie 2030, prin retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă a capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă, de 4.920 MW”, arată nota de fundamentare
Deja s-au închis capacități energetice de aproape 1.700 MW. “Până la data de 31 decembrie 2021 au fost scoși din funcțiune, definitive și ireversibil, 1.695 MW, respectiv grupul energetic Turceni 3 cu o putere instalată de 330 MW, grupul energetic Ișalnița 8 cu o putere instalată de 315 MW, ambele aparținând Complexului Energetic Oltenia, precum și cele 5 grupuri energetice de 210 MW ale CTE Mintia – Deva, urmare aprobării date de Adunarea Creditorilor debitorului Societății Complexul Energetic Hunedoara”, arată nota de fundamentare.
În detaliu despre calendarul de închidere puteți citi AICI
Mai multă energie din cărbune
În ciuda planului de decarbonare, Sistemul Energetic Național beneficiază acum de un aport mai mare al grupurilor pe cărbune care au ajuns să funcționeze și la puteri orare de 1.700 MW, de la aproximativ 1.000 MW cu cât eram obișnuiți vara trecută, pe fondul cererii în creștere de energie și a prețurilor mari din piață, care ar permite obținerea de profit chiar și cu acel cost obligatoriu al certificatului de carbon de 80-90 de euro/MWh. În plus, unele grupuri care ar fi trebuit închise la sfârșitul anului vor funcționa și mai departe, pentru a se depăși vârful de consum al iernii, mai ales pe fondul preocupărilor legate de diminuarea fluxurilor de gaze din Rusia.
Complexul Energetic (CE) Oltenia își poate dubla capacitatea de producție în perioada de iarnă, până la 2.300 MW, a declarat Constantin Bălășoiu, director în cadrul companiei, prezent la forumul energetic regional FOREN, acum trei săptămâni
El a răspuns unei întrebări puse de noi referitoare la capacitatea grupurilor pe cărbune ale CE Oltenia de a suplini centralele electrice pe gaze în scenariul în care la iarna va avea loc o întrerupere a fluxurilor de gaze, iar planurile de urgență pot ajunge până la oprirea unor centrale electrice pe gaze pentru a se favoriza alimentarea clienților casnici.
Directorul a afirmat chiar că poate suplini producția centralei pe gaze de la Brazi, cea mai mare unitate pe gaze din țară, dacă situația o va cere.
Bălășoiu a nuanțat însă planurile de închidere prognozată a grupurilor pe cărbune, anunțate deja de Guvern în proiectul de act normativ referitor la decarbonarea sistemului energetic. Grupurile programate pentru închidere nu se vor închide iarna.
“E de menționat că începând cu 1 ianuarie 2023 va trebui să închidem încă două blocuri energetice și intenționăm ca această închidere să nu fie făcută chiar la 1 ianuarie, ci să fie facută după acestă dată în asa fel încât vârful de iarna să fie acoperit, pentru o eventuală lipsă de adecvanță a sistemului energetic”, a explicat Bălășoiu.
În detaliu despre acest subiect AICI