Legea falimentului personal a primit aviz favorabil în Comisia pentru buget a Senatului

Economica.net
02 09. 2014
empty_pockets_900x600_95210400

Potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, AGERPRES, Ana Birchall afirmă că legea falimentului personal ajută românii să-şi plătească datoriile, protejându-i de executări silite şi face apel la colegii săi din Parlament să analizeze cu celeritate această iniţiativă şi să o trimită în plen cu raport de adoptare.

‘Iniţiativa mea legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, cunoscută şi drept legea falimentului personal, sprijină românii sufocaţi de datorii, reprezentând un ajutor real pentru cei care riscă să-şi piardă agoniseala de-o viaţă prin executări silite. Măsura vine în ajutorul consumatorilor persoane fizice, debitori de bună credinţă, care nu pot să-şi achite datoriile la ratele bancare lunare, de exemplu’, spune deputatul social-democrat.

Ana Birchall precizează că iniţiativa sa legislativă acordă un ajutor debitorului persoană fizică, dându-i posibilitatea să-şi plătească datoria în termen de cinci ani, în baza unui plan de rambursare, şi nu să fie pus în faţa executărilor silite sau lichidării bunurilor.

‘Toate procedurile judiciare, fie în faţa instanţelor de judecată sau executările silite, se suspendă iar acumularea de dobânzi şi penalităţi după momentul iniţierii procedurii de insolvenţă se stopează şi orice proceduri de executare silită nu mai pot începe. Toate actele unilaterale ale debitorului, cum ar fi împuternicirile sau mandatele acordate, nu vor mai produce efecte’, mai spune aceasta.

Totodată, Ana Birchall susţine că propunerea legislativă a fost elaborată având la bază ‘o analiză aprofundată a legislaţiei în domeniu din 11 state, cum ar fi state ale Uniunii Europene precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Italia şi Polonia, dar şi din Statele Unite ale Americii, Singapore şi Australia’.

‘Această iniţiativă legislativă ajută la crearea unui cadru legislativ unic, care acordă preferinţă planului de rambursare, nu lichidării bunurilor sau executărilor silite şi vizează tendinţa generală de echilibrare a intereselor creditorilor şi debitorilor persoane fizice’, afirmă deputatul PSD.

Proiectul de lege L370/2014 a primit aviz favorabil în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României şi continuă parcursul legislativ la celelalte comisii.