Legea falimentului personal: Comisia juridică aprobă raportul care stabileşte că legea intră în vigoare de la 1 iunie
Amendamentul privind prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prevăzut de OUG 61/2015 a fost formulat şi susţinut de deputatul PNL Ioan Cupşa, vicepreşedinte al comisiei.
Un alt amendament aprobat a fost cel al deputatului PNL Gabriel Andronache, care a cerut ca proiectul de lege să fie unul privind ‘aprobarea OUG 61/2015’ şi nu proiect de lege privind ‘respingerea OUG 61/2015’, aşa cum a fost dezbătut şi respins prin vot în plenul Senatului proiectul de act normativ.
În cadrul dezbaterilor, iniţiatorul Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, deputatul PSD Ana Birchall, a solicitat colegilor din Comisia juridică să dea un raport favorabil proiectului de lege privind respingerea OUG 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015.
Totodată, ea a cerut reprezentanţilor ANPC să grăbească elaborarea normelor metodologice în acest caz.
‘Nu pot să spun că sunt neapărat fericită, dar vă mulţumesc pentru această variantă de compromis. Fac apel la Guvern, la toate instituţiile. ANPC să nu se mai vaiete de dimineaţă până seara, să pună mâna să facă acele norme metodologice. (…) Eu sper ca aceasta să fie ultima discuţie pe acest proiect de lege extrem de important. V-aş ruga să putem să-l trimitem la vot în plenul Camerei cât mai curând posibil şi 31 mai anul acesta să fie ultima zi în care această lege să fie amânată şi imediat după acest termen să intre în vigoare, pentru că foarte multă lume îşi pune speranţele în această lege’, a arătat Birchall.
În acelaşi context, judecătorul Corina Voicu, director Direcţia Legislativă din cadrul CSM, a precizat că intrarea în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice ar conduce la o încărcare a instanţelor de judecată în condiţiile în care există o lipsă de judecători şi grefieri, explicând că ar fi nevoie de 500 de judecători şi 600 de grefieri în plus pentru rezolvarea acestor speţe.
Guvernul a decis, în luna decembrie anul trecut, prorogarea cu un an, până în decembrie 2016, a aplicării Legii privind insolvenţa persoanelor fizice.
‘S-a ajuns în această situaţie deoarece niciunul dintre paşii de implementare prevăzuţi în lege nu a fost atins, deşi în lege au fost prevăzute termene concrete. Astfel că Guvernul a fost nevoit, deşi nu a dorit, să amâne aplicarea acestei legi până în decembrie 2016. Totodată, avem stabilit un plan de acţiune ca aceşti paşi să fie implementaţi’, a anunţat, la acea dată, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.