Lia Olguţa Vasilescu, despre legea pensiilor: Sperăm să fie adoptată într-o lună în Parlament
„Noi sperăm ca într-o lună sa fie adoptată. Asta dacă nu este atacată la CCR, sau nu este retrimisă Parlamentului de către preşedinte. Dacă se va întâmpla aşa, ea va fi adoptată spre finalul acestui an”, a subliniat Lia Olguţa Vasilescu la România TV.
„Este o lege apreciată de federaţiile de pensionari, cu o excepţie. Toate s-au pronunţat că dacă ar fi să iasă în stradă, ar fi pentru a apăra această lege, noi am stat cu ei de vorbă în această perioada de un an de zile. Am reţinut cam 90% din ce şi-au dorit.
Ca să mulţumească pe toată lumea, ar însemna să avem 40 de miliarde de lei în plus faţă de cei 80 de miliarde de lei pe care deja îi avem. Nu vrem să facem o lege inaplicabilă, ci una care dublează pensiile până în 2021, cresc în fiecare an. Până în 2021 se creşte pe punctul de pensie, aşa cum s-a crescut până acum.
În ultimii doi ani, când am pornit de la 871 şi am ajuns la 1100 de lei punctul de pensie, anul viitor se va ajunge la 1265 lei, în 2020 se va ajunge la 1775 lei. În 2021 va fi 1875 de lei, se va intra şi pe noua formulă de calcul care va aduce o nouă majorare. Din 2022 se calculeaza rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. Pensiile cresc chiar şi până la intrarea efectivă a legii”, a precizat ministrul Muncii.
Lia Olguţa Vasilescu spune că nu a introdus nicio măsură care să duăa la o lege mai nefavorabilă decât cea din prezent.
„Am introdus o serie de beneficii. Precizez că cei care sunt la ora actuala pe acea indemnizaţie socială minimă de 640 de lei nu vor mai creşte în acelaşi ritm cu pensioanarii care sunt acum la 640 lei, dar care au contribuit 35 de ani. Aici va fi o departajare clară şi în funcţie de numărul de ani lucraţi. Deja am eliminat o inechitate. O alta este că pensiile femeilor faţă de cele ale bărbaţilor erau în avantaj. Egalizăm şi asta. Nu este normal ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, au acelaşi număr de puncte să aibă pensii diferite doar pentru ca sunt bărbaţi sau femei.
De asemenea, sunt pensionari care au lucrat la fel, acelaşi număr de ani, au contribuit la fel, au acelaşi punctaj, dar pentru că au ieşit la pensie pe legislaţii diferite în ani diferiţi până acum aveau pensii diferite. Noua formulă de calcul ne-a permis să corectăm toate aceste inechităţi. Ar fi sigur principalele lucruri care interesează pe pensionari.
O modificare este ca se acorda din oficiu un procent de 10% de creştere pe punctaj pentru cei care au lucrat pe acordul global. Au avut al 13-lea salariu, au avut drepturi pentru care au contribuit şi care până acum nu au fost prinse în lege. Pana acum veneau în justiţie să îşi câştige acest drept şi pierdeau pentru că legea nu menţiona drepturile respective. În noua legislaţie se acorda un procent de 10% pentru cei care au lucrat între 1975 si 2001. Dar, daca pot aduce adeverinte, procentul poate să crească.
O chestiune importanta. Apare în lege datorat şi plătit. Este clar că de acum, de la apariţia legii din 2021 toate contribuţiile trebuie plătite. Tocmai ca sa existe banii necesari pentru plata pensiilor. Nu sunt afectaţi cei care au lucrat până acum şi nu au avut contribuţiile platite. A fost vina statului. Nu o sa fie afectaţi. După 2021 acest lucru nu va mai fi permis.
La pensie pentru limita de varsta exista o posibilitate să ieşi cu 5 ani mai devreme daca ai cu 8 ani peste stagiul de cotizare, posibil ca cineva sa fi inceput sa lucreze de la 16 ani sau sa aiba perioade asimilate, facultate, masterat, armata, concediu de maternitate, detentie politca, etc. Vor putea sa se pensioneze cu 8 ani mai devreme fara sa fie penalizati”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.