„Legea pensiilor, vom lucra la ea anul viitor, aşa ne-am propus. Nu cred că va intra în parlament în acest an”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat cum s-a ajuns la această decizie de amânare din moment ce promisiunea era că actul normativ va fi gata anul acesta, liderul ALDE a răspuns: „Cu grijă”.
„Legea este extrem de complicată, de stufoasă şi măsurile care trebuie avute în vedere sunt de o amplitudine fără precedent. Sunt milioane de dosare care trebuie analizate pentru a evalua impactul acestei legi”, a mai explicat Tăriceanu.
El a dat asigurări însă că, începând cu 1 iulie 2018, punctul de pensie va fi majorat la 1.100 de lei.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, la Parlament, că în proiectul de buget pentru anul viitor vor fi prinse toate majorările prevăzute în programul de guvernare, nu însă şi legea pensiilor, despre care a spus că este obligatoriu să se aplice din 2018.
„Domnul Mişa nu a fost ieri (la şedinţa coaliţiei – n. red.), o să ne vedem mâine (miercuri – n. red.). Ceea ce s-a prezentat până acum: sunt prevăzute toate actele normative care au fost adoptate, este încadrare sun 3% deficit, un program de investiţii bun”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat dacă este mulţumit de cum arată până acum draftul de buget pentru anul viitor.
Liderul PSD a spus că noua lege pensiilor nu este prinsă în bugetul pentru 2018 deoarece nu a fost încă adoptată, spunând că nu este obligatoriu ca aceasta să se aplice de anul viitor.
„Nu, din moment ce nu-I adoptată. Ca să vii cu un proiect de lege a bugetului de stat, nu poţi să vii decât pe legi adoptate, nu poţi să prezumi că în anul următor sau peste o lună va fi adoptată o lege. Am şi discutat despre asta, că legea pensiilor nu este obligatoriu să-şi producă efectele financiare în 2018. În schimb, toate creşterile de care am vorbit în programul de guvernare sunt prinse în legea bugetului”, a precizat Dragnea.