Şeful statului a mai semnat şi decretul privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cel privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, cel referitor la cazierul judiciar, precum şi pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, transmite Administraţia Prezidenţială, scrie Agerpres.
Legea pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice stabileşte şi în sarcina poliţiei locale atribuţia de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare.
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se arată în proiectul adoptat pe 8 noiembrie de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră”, se mai arată în proiect.
Potrivit sursei citate, au fost semnate următoarele decrete: Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (PL-x 601/19.12.2014); Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (PL-x 249/11.05.2022); Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar (PL-x 713/09.11.2022); Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 13 din Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor (PL-x 601/15.12.2021); Decret pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie (PL-x 320/01.09.2021).
De asemenea, şeful statului a semnat o serie de decrete privind eliberarea din funcţie şi pensionarea unor magistraţi.
Astfel, preşedintele a semnat următoarele decrete:
* Decret privind eliberarea din funcţia de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Iaşi a doamnei Ionescu Camelia-Mihaela – pensionare;
* Decret privind eliberarea din funcţia de judecător la Judecătoria Timişoara a doamnei Roman Liliana – pensionare;
* Decret privind eliberarea din funcţia de judecător la Tribunalul Iaşi a doamnei Cosinschi Adriana-Ramona – pensionare;
* Decret privind eliberarea din funcţia de judecător la Tribunal Iaşi a domnului Miţică Alexandru – pensionare;
* Decret privind eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Cluj a doamnei Pop Anca-Adriana – pensionare;
* Decret privind eliberarea din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 a doamnei Ivaşcu Diana Demetriana – pensionare.