‘Legea prevenţiei este deja finalizată de circa 2 săptămâni, dar în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu Asociaţia Municipiilor din România vom introduce o componentă de prevenţie în ceea ce priveşte administraţia locală şi urmează ca tot schimbul de comunicare internă cu ministerele să se finalizeze luni (3 aprilie – n.r.) şi să o ridicăm joi (6 aprilie – n.r.) pe site-ul instituţiei’, a spus Petrescu.
Reprezentanţii Guvernului discută miercuri în Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social despre Legea prevenţiei, Legea educaţiei şi Legea sănătăţii.
În forma sa iniţială, apărută în luna ianuarie a acestui an, proiectul de Lege a prevenţiei prevedea că acei contribuabili care constituie contravenţii ar putea beneficia de măsuri de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă, într-un termen de 5 ani.
Practic, autoritatea care constată contravenţia nu va putea aplica sancţiunea contravenţională la prima constatare ci va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare.