Legea privind achiziţia a 32 de avioane multirol, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind atribuirea contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane multirol de la Guvernul Regatului Norvegiei, a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii şi atribuirea contractelor necesare instruirii personalului navigant.
AGERPRES - joi, 14 iul. 2022, 13:11
Legea privind achiziţia a 32 de avioane multirol, promulgată

Actul normativ are ca obiect de reglementare realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzută în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, prin atribuirea contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii şi atribuirea contractelor necesare instruirii personalului navigant.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) preciza în luna iunie că avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de la Guvernul Norvegiei să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerinţe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române, mai arată MApN.

De asemenea, MApN afirmă că această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare în executarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanţă pentru aeronave F-16 de către Guvernul României (Aerostar Bacău), aspect care va contribui la consolidarea şi menţinerea capabilităţii aeriene operaţionale.

Achiziţia de la Guvernul Regatului Norvegiei a pachetului de 32 avioane F-16 include şi instruirea unui număr minim de specialişti din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviaţie din Forţele Aeriene necesar pentru încadrarea funcţiilor-cheie din structurile de planificare şi execuţie a mentenanţei şi de asigurare a planificării logistice la nivelul Bazei Aeriene şi Statului Major al Forţelor Aeriene pentru cele două escadrile de avioane F-16.

„Această soluţie asigură, într-un interval de timp scurt, crearea la nivelul escadrilelor a capabilităţii minime de operare, mentenanţă, planificare şi conducere strict necesare pentru exploatarea în condiţii de siguranţă a avioanelor F-16 care vor fi achiziţionate”, arată sursa citată.

Fondurile estimate pentru achiziţie sunt de circa 454 milioane euro, fără TVA. MApN menţionează că, în contextul complexităţii programului, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie şi începerea discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului Norvegiei şi Guvernului Statelor Unite ale Americii.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configuraţie M5.2R, care vor fi modernizate la configuraţia M6.X, achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 şi MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

MApN arată că scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluţia mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spaţiului aerian al României cu avioane F-16 şi executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate faţă de NATO.

Te-ar mai putea interesa și
Dan Popa, director regional Veeam:  Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să schimbăm România
Dan Popa, director regional Veeam: Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să ...
Industria IT românească are un rol fundamental de a transforma societatea și economia României cu ajutorul fondurilor de 28 de miliarde de euro disponibile prin PNRR, este de părere Dan Popa,......
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora ...
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...