Legea privind grupa de muncă pentru cei care au lucrat în condiţii grele, adoptată pe articole de deputaţi
Proiectul prevede reintroducerea grupei I de muncă astfel încât cei care au lucrat în condiţii grele de muncă şi au stagiu complet de cotizare, pentru fiecare an lucrat, se pot pensiona cu 6 luni mai devreme, a spus Florin Iordache, preşedintele Comisiei de muncă.
Toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare au susţinut acest proiect, deputatul UDMR Kerekeş Karoly a spus că UDMR a iniţiat acest proiect care este o reparare a unei greşeli comise prin legea pensiilor, Marian Neacşu a arătat că PSD a susţinut întotdeauna acest proiect necesar, iar Bogdan Ciucă (PC) a spus că în Galaţi sunt foarte multe persoane afectate şi că prin acest proiect se face un pas uriaş în repararea situaţiei.
În schimb, Cezar Preda (PDL) a menţionat că prin acest proiect nu se face dreptate până la capăt, ci se îndreaptă o discriminare prin altă discriminare.
Deputaţii urmează să dea votul final tot în cursul zilei de marţi.
Camera Deputaţilor este forul decizional la acest proiect.
În 2 decembrie, premierul Victor Ponta declara că în luna ianuarie, când reprezentanţii FMI se vor afla la Bucureşti, Guvernul va discuta cu aceştia despre grupa de muncă pentru cei care au lucrat în condiţii grele, el menționând că banii necesari sunt deja în bugetul pe 2014.
„Am reuşit şi am pus bani în bugetul pe 2014. Nu există însă o discuţie finală, un acord final al partenerilor noştri internaţionali. În luna ianuarie, când sunt la Bucureşti, discutăm despre acest lucru. Ar fi o decizie corectă. Pe măsură ce reuşim, reparăm din nedreptăţile comise în 2010-2011 de către domnul Emil Boc şi banii îi avem în buget”, a spus Ponta.
Şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că susţine proiectul prin care cei care au lucrat în condiţii grele se încadrează în grupa I de muncă şi se pot pensiona mai devreme, precizând că este vorba, la un calcul foarte estimativ, de 20.000 de persoane.
„Susţin această iniţiativă legislativă, pentru că este vorba de o discriminare şi orice discriminare trebuie reparată, însă modul în care se va face această reparaţie, modul în care va fi aprobată şi forma în care va fi aprobată va fi la latitudinea parlamentarilor”, a afirmat Câmpeanu.