Legea privind reducerea risipei alimentare intră mâine în Parlament. 36 de ONG-uri solicită prezenţa parlamentarilor la vot
Un grup de 36 de organizații neguvernamentale active în zona socială și de protecție a mediului, adresează grupurilor parlamentare PSD, PNL, ALDE, UNPR, UDMR, al minorităților din România și deputaților neafiliați, o scrisoare prin care le solicită acestora prezența la vot în vederea întrunirii cvorumului necesar și aprobării proiectului de lege privind reducerea risipei alimentare.
Proiectul figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru votul final marţi, 18 octombrie, după ce săptămâna trecută (marti, 11 octombrie) votul a fost amânat din lipsă de cvorum. „Considerăm această propunere legislativă – ce va reglementa, printre altele, modalităţile de redistribuire a surplusului alimentar spre consumul uman, hrana animalelor, producția de compost sau bio-combustibili – un instrument indispensabil în combaterea risipei alimentare în România”, se specifică în scrisoare.
Conform estimărilor unor studii europene citate recent de Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu – țara nostră este responsabilă pentru 2,55% din totalul de 100 de milioane de tone de hrană risipite anual de țările uniunii. Raportată la populația actuală a României – 19.800.000 persoane rezidente – rezultă o cantitate de hrană risipită de 129 kg / persoană / an, ce ne plasează pe locul nouă în Europa în această privinţă.”
„Pe lângă efectele benefice asupra mediului – reducerea risipei și pierderilor de resurse de apă, sol și energie, habitate și biodiversitate, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și aport la schimbările climatice, reducerea poluării din apă, aer și sol cu fertilizatori, pesticide și metan rezultat din descompunerea alimentelor care sfârșesc la groapa de gunoi, reducerea cantității de deșeuri – această lege poate veni în sprijinul celor 4.525.000 de români care trăiesc la limita sărăciei și întâmpină dificultăți în procurarea hranei zilnice (conform strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2015-2020, pagina 23), prin redirecționarea surplusului de alimente către această categorie a populației”, mai spun ONG-urile.
Citeşte şi Irimescu: Producătorii sunt foarte reticenţi faţă de o lege împotriva risipei la alimente
Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare 851/2015 este inițiat de un grup de 52 de deputați PNL, UDMR, minorități și neafiliați, coordonat de Florin Alexe, deputat PNL.
În legătură cu acest proiect s-au ridicat însă şi voci negative. Spre exemplu, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat, vorbind în numele rpoducătorilor, faptul că legea ar putea duce la abuzuri, în timp ce marile lanţuri de magazine apreciază că acest proiect duce la noi constrângeri pe poaţa retailului alimentar.
Detalii aici Producătorii şi magazinele vor fi obligaţi să scadă preţul mâncării ce urmează să expire sau să o doneze