Legea privind suspendarea taxei de poluare pentru maşinile mai vechi de 2007, publicată în MO
Prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului /OUG/ nr.1/ 2012 pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii ale Legii nr.9/ 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi pentru restituirea taxei achitate în conformitate cu prevederile legale, sunt aplicate începând cu data de 31 ianuarie 2012, scrie Agerpres.
În prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr.9/ 2012 şi data intrării în vigoare a Ordonanţe de urgenţă a Guvernului nr.1/ 2012, taxa de primă înmatriculare pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate şi pentru cei care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr. 9/2012, iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege.
De asemenea, o valoare reziduală se restituie şi în cazul contribuabililor care au plătit taxa şi, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional şi pentru cei care, în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei judecătoreşti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Cererile privind restituirea diferenţelor de taxă pot fi descărcate de pe pagina de Internet www.anaf.ro. Acestea se vor depune la administraţia fiscală teritorială în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite şi taxe.
La finele lunii ianuarie a acestui an, Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru suspendarea aplicării prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule înmatriculate în România înainte de anul 2007. Suspendarea este valabilă până pe 31 decembrie 2012, inclusiv.
În 22 octombrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că noua formă a taxei auto va intra în vigoare din ianuarie 2013, iar banii colectaţi vor ajunge la Fondul de Mediu pentru a putea dezvolta în continuare programe investiţionale verzi.
Oficialul MMP a precizat, totodată, că ‘cele 400 de milioane de euro, taxă încasată ilegal, va fi restituită de la bugetul de stat către cei care au solicitat acest lucru’.
Taxa auto intrată în vigoare în luna ianuarie 2012, redusă cu până la 25%, a fost mult mai atractivă românilor comparativ cu taxa auto din 2011, fapt reflectat în creşterea importurilor de maşini second hand.
Astfel, potrivit unei analize realizate de portalul auto.ro, în primele nouă luni ale anului, au fost importate în România peste 120.000 de autoturisme second-hand, cu 83% mai mult decât se consemnase în perioada similară din 2011.
Tot în aceeaşi perioadă analizată, numărul maşinilor reînmatriculate a scăzut cu 14%, de la 295.000 la aproximativ 254.000 de unităţi.
Pe piaţa importurilor auto second hand conduce detaşat VW, cu peste 29.000 de maşini înmatriculate în România în primele nouă luni (+94% comparativ cu perioada similară din 2011), urmat de Opel – cu aproximativ 24.500 de unităţi, Ford – cu 15.500 de unităţi, Audi – cu aproximativ 7.500 de unităţi, şi BMW – cu 6.500 de unităţi.
Pe de altă parte, statistica Direcţiei Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ relevă că, în primele trei trimestre din 2012, piaţa maşinilor noi înmatriculate în România a înregistrat un declin de 12%, ajungând la aproximativ 49.000 de unităţi faţă de intervalul ianuarie-septembrie 2011.